dinsdag 27 juni 2017

Langs het Spruitenstroompje (2)

De loop van het Spruitenstroompje, is het thema van vandaag. Maandag 15 augustus 2016 berichte ik in deel 1 over het Spruitenstroompje. Het Spruitenstroompje is een zijbeek van de Reusel. Vandaag het vervolg tot aan het Wilhelminakanaal.

Het beekje ontspringt als Hoogeindsche beek aan de Nederlands-Belgische grens ten zuidwesten van Esbeek, stroomt door het Landgoed de Utrecht oostelijk langs Esbeek en Hilvarenbeek en aan de westkant van het natuurgebied Annanina's Rust. Hier mondt een nog kleiner beekje, de Roodloop, in het Spruitenstroompje uit. Ten oosten van Biest-Houtakker gaat de beek onder het Wilhelminakanaal door en even verder mondt het in de Reusel uit.

Het Spruitenstroompje, bij Stevortsbrug in Biest Houtakker.

Het bruggetje over het Spruitenstroompje in Biest Houtakker wordt Bevertbrug genoemd. Aangenomen wordt dat dit een verbastering is van Bedevaartbrug. De eerstvolgende straat linksaf is de Beverstraat, mogelijk een verbastering van Bedevaartstraat, het begin van een eeuwenoude zandweg naar de Voort. Lange tijd zijn over deze brug en via de Beverstraat bedevaartgangers naar de kapel van Onze Lieve Vrouw van de Voort gegaan.

De Stevort-brug aan de Gemeintsedijk, nabij Sportpark De Stevort in Biest Houtakker.

Het Spruitenstroompje net voordat het onder het Wilhelminakanaal door stroomt.

Het waterbassin van de waterzuivering van Gem. Hilvarenbeek, en de Blauwe breedscheenjuffers die in het gras en rit zit.

Het Bont zandoogje en de de aardhommel.

Het Spruitenstroompje stroomt ter hoogte van Biest Houtakker net langs het Diessens Broek. Het Diessens Broek is eigendom van Brabants Landschap. Dit open gebied van weiden en hooilanden is een belangrijk weidevogelgebied, waar Grutto's en Watersnippen zijn te vinden. Het Spruitenstroompje en de Reusel, dat enkele honderden meters verder naar het oosten onder het Wilhelminakanaal doorstroomt, komen in het Moergestels Broek samen en heet dan de Reusel.