zaterdag 3 juni 2017

Het Zwartkop (Sylvia atricapilla)

Het is de eerste keer dat ik kort achter elkaar, zowel de man als de vrouw van de zwartkop kon fotograferen aan mijn vogel-fotohut. De man en de vrouw van de zwartkop onderscheiden zich in de kleur van het petje op hun hoofd. Bij de man is die zwart, bij het vrouwtje bruin.

Het vrouwtje van de zwartkop, met het bruine petje.

De zwartkop (Sylvia atricapilla) is een zangvogel uit de familie van zangers (Sylviidae). Het verenkleed van deze trekvogel is aan de bovenzijde grijsbruin en aan de onderzijde vuilwit. Het mannetje heeft een zwarte kruin, terwijl het vrouwtje een roodbruine heeft.


Heeft een voorkeur voor struiken en oudere bomen. Laat zich niet altijd makkelijk zien, maar zijn melodieuze zang is in het voorjaar des te beter te horen.


De zwartkop is ongeveer net zo groot als een koolmees en dankt zijn naam aan de zwarte pet op zijn kop, die alleen het mannetje draagt. Het vrouwtje heeft een roestbruine pet. Bij het mannetje is de rest van het verenkleed grijs, bij het vrouwtje grijsbruin. Een jong mannetje heeft in de winter een zwarte pet, met bruine vlekken. De zwartkop vliegt weinig en laat zich vooral horen.