donderdag 8 juni 2017

Mevrouw Zwartkop neemt een bad

Vogels haden veel als het warm is. Zo ging mevrouw Zwartkop vanmiddag weer in bad. En dat deed ze voor mijn foto lens. Het mannetje was ook even aan het water, maar meer dan even drinken deed hij niet. Althans niet tijdens mijn aanwezigheid. De albums van vandaag hebben het thema, 'Baden in het water'.

Het mannetje kwam even kijken of zijn vrouwtje veilig kon baden.

Veel zangvogels nemen eerst een bad voordat ze gaan poetsen. Het bad is nodig om luizen en vlooien kwijt te raken en om af te koelen als het warm is. Vogels zweten niet zoals de mens. Andere vogels, zoals kippen en fazanten, nemen een stofbad. Ze maken een kuiltje in de grond en verspreiden zand en stof over hun verenkleed. Daarna schudden ze zich uit en ontdoen zich van overtollig vet, luizen, vlooien en mijten.


Veren zijn erg belangrijk voor vogels en hebben meerdere functies zoals vliegen, isolatie, camouflage of pronken en het afstoten van water. Vogels zijn er dan ook zuinig op en poetsen hun veren uitvoerig. Tijdens het poetsen worden stof, vuil en parasieten verwijderd. Vervolgens wordt het verenkleed ingevet of geolied, zodat de veren flexibel en waterafstotend blijven. Deze ‘wax’ is afkomstig van een klier bij de staart.