woensdag 28 juni 2017

De vogels zijn kletsnat na de regenbui

Rond het middaguur trok er een fikse regenbui over de Brabantse Kempen. Een welkome regenbui, dat wel. Het was al lang veel te droog. De vennen, beken en poelen droogde op, wat veel in het water levende dieren zwaar trof. Vogels konden moeilijk aan drinkwater komen, tenzij er in de buurt een vijver te vinden was die door de mens van water werd voorzien als dat nodig was. Na de regenbui kan de natuur weer herstellen. En dat was ook nodig.

Voor de regenbui ziet de Roodborst er nog strak uit.

Voor de regenbui kwamen veel vogels uit de buurt naar de vijver bij mijn fotohut om te drinken en te baden. Vinken, meezen, merels, de roodborst, zwartkoppen, de heggenmus, fitis en tjiftjaf en toen het erg warm was ook boomklevers, goudvinken en appelvinken. Met die laatste twee was ik erg blij.

De Zwartkop vrouw en de jonge mannetjes Vink wachten op de regen.

De regenbui die rond het middaguur overtrok was een flinke. De vogels zochten beschutting tegen de zware neerplenzende regen. Toen het ergste voorbij was kwamen ze weer tevoorschijn. Kletsnat kwamen de vogels op het voer af, en enkele van de vogels namen desondanks nog een bad in de vijver, die nog eens extra gevuld was met vers regenwater.

Het regende pijpenstelen. Hier het zicht vanuit mijn fotohut.

De voorraad regenwater, die ik verzamel vanaf het dak van de naastgelegen schuur, was in een half uur weer op pijl. Meer als 1000 liter kwam er bij, waardoor de totale voorraad is toegenomen tot 1250 liter. Dat is voorlopig voldoende om het vijverwater twee keer te verversen.


De eerste foto toont de bel op het water door de laatste vallende waterdruppels in het water. De koolmees (foto 2) komt het water keuren en neemt een bad (foto 3). Na het baden is het net een verzopen vogeltje (foto 4).


De vinken en de tjiftjaf zijn ook kletsnat van de regen. Morgenochtend begint de dag bewolkt met kans op motregen. Op vrijdag en zaterdag worden nog enkele regenbuien verwacht.