zondag 2 juli 2017

Een vochtig en rustige vogelwereldje

Na een paar dagen met veel regen en een nog druilerige ochtend is het nog rustig in het vogelwereldje. Vorige week was het in Netersel met het warme weer nog een drukte van jewelste bij de fotohut. Vaak kon je er meer dan tien, soms zelfs vijftien vogels te gelijkertijd tellen. Vinken, mezen, vliegenvangers, merels, zanglijster, de roodborst, heggenmus, zwartkoppen, boomklevers, spechten en zelfs de gaai, goudvinken en appelvinken wisselden elkaar met regelmaat af, een feest als je van vogels houdt.

De heggenmus juveniel nadert de voederplaats bij de fotohut.

Vandaag, maar ook gisteren en eergisteren, was het erg rustig. De zon zat nog verscholen achter de wolken, waar zo nu en dan nog wat lichte regen uit viel. Tussendoor, als het niet meer regende kwamen de vogels weer tevoorschijn. Net als bij mensen willen vogels de buitenlucht in als de zon schijnt. Zangvogels zoeken bijvoorbeeld een veilig plekje in een struik, heg of boom. Of ze blijven in de beschutting van gebouwen. Later deze week keert de zon weer terug, hoewel de zon afgewisseld wordt door bewolking. De windt draait overigens wel naar de noordelijke richting, waardoor het minder warm zal aanvoelen als dat het in werkelijk zal zijn. Als de thermometers weer naar de 22 tot 24 graden gaan stijgen keren de vogels ongetwijfeld weer terug naar de voederplaats en de vijver om daar te baden.

Heggenmus en Vink juveniel

Moeder en juveniel koolmees en merel juveniel in bad.

Ook als het wat minder warm en regenachtig is blijven de vogels op het water af komen. Het baden heeft ook als doel om de parasieten uit hun vacht te spoelen. Baden kunnen de vogels, die iets verder weg zitten, ook op andere plaatsen dan in de vijver bij de fotohut. Door de regen van de afgelopen dagen zijn er overal plassen water achtergebleven waar vogels in kunnen baden. Zodra het weer droger wordt en die regenplassen opdrogen komt de vijver weer in beeld bij de vogels van weleer. Dat was ook mijn troef tijdens de warme dagen van de voorbije weken.