zaterdag 8 juli 2017

Fietspad TerSpegelt naar Cartierheide

Bij Natuurpoort TerSpegelt, aan de verbindingsweg Eersel - Postel, is een nieuw fietspad aangelegd richting de Cartierheide. Dinsdag 29 juni hebben mevrouw J.A.M. Thijs-Rademakers, burgemeester van gemeente Eersel en mevrouw L.M. Sjouw, wethouder van gemeente Eersel, het fietspad officieel geopend. Door samenwerking van gemeente Eersel, gemeente Bladel, Staatsbosbeheer en Recreatiepark TerSpegelt is dit fietspad gerealiseerd.

Bij Natuurpoort TerSpegelt aan de Postelseweg bij vakantiepark TerSpegelt begint het gravelfietspad achter de parkeerplaats.

Het bestaande netwerk aan fietspaden is uitgebreid met een 1,5 km lang, half verhard fietspad. Dit pad verbindt Natuurpoort TerSpegelt met de Cartierheide en sluit aan op het bestaande fietspad tussen knooppunt 12 en 81. Vanaf Natuurpoort TerSpegelt fiets je via een kronkelend, bosrijk pad naar de Cartierheide. Het fietspad wordt opgenomen in het fietsknooppunten systeem.

Vanaf de achterkant van de parkeerplaats voert het fietspad je door de bossen.

De aanleg kwam tot stand door een samenwerking van gemeente Eersel en gemeente Bladel, aangezien het pad door beide gemeentes loopt. Daarnaast is gebiedsbeheerder Staatsbosbeheer betrokken. Daarnaast hebben ze rekening gehouden met het leefgebied van onder andere de gladde slang. Er is namelijk gekozen voor een halfverharding, waardoor het niet uitnodigt tot zonnebaden door de deze slang. De kosten van de aanleg zijn gedeeltelijk door gemeente Eersel en door Recreatiepark TerSpegelt betaald.

Het halfverharde fietspad eindigt aan de fietspad dat van De Pan naar de Cartierheide voert. Daar overstekend kom je bij het knuppelpad.

Met de toevoeging van dit nieuwe fietspad zijn er vanaf Natuurpoort TerSpegelt nog meer mogelijkheden om op de fiets de prachtige Brabantse Kempen te verkennen. Recreatiepark TerSpegelt werkt graag samen met gemeenten en betrokken instellingen om de Brabantse Kempen nog aantrekkelijker te maken voor de toerist, als voor de inwoners uit de regio. Door deze samenwerking creëren we nog meer recreatieve kwaliteit in de Brabantse Kempen.

Links; het Cartierheide ven, 'het Pannegoor', rechts; de open heide wordt doorsneden door een breed zandpad.

De Cartierheide ligt ingeklemd tussen het Brabantse Bladel, Hapert, Weebosch, Eersel, Postel, maar ligt in z'n geheel in de gemeente Bladel. Het natuurgebied maakt onderdeel uit van het Natuurgebied De Kempen. Het gebied is 172 ha groot en ligt op 3 km afstand van de Belgische grens, ingeklemd tussen de weg van Eersel naar Postel en de snelweg A67/E34. Het natuurgebied heeft veel planten- en diersoorten. Het is een ideaal gebied voor natuurliefhebbers, vogelaars en wandelaars. U vindt hier onder meer struikheide, dopheide, ronde zonnedauw, wilde gagel en klokjesgentiaan. De aanwezige vogelsoorten zijn rijk gesorteerd. U vindt er de blauwborst, tapuit, klapekster, kruisbek en kokmeeuw. Zelfs reptielen als de gladde slang, de levendbarende hagedis en de hazelworm leven hier, naast amfibieën als de heikikker, de groene kikker of salamanders.

Natuurpoort TerSpegelt
Gelegen in de Brabantse Kempen en in het Land van de Acht Zaligheden is Natuurpoort TerSpegelt het startpunt van een mooie tocht door een prachtige bourgondische grensstreek met een rijke historie. Op de Cartierheide liet Napoleon zijn sporen na en de bossen vormden eeuwenlang het terrein van smokkelaars. Het landschap van de Kempen vertelt verhalen, maar biedt ook een oase van rust. Ga heerlijk fietsen of wandelen door het bos en op de heide, en geniet van een lunch, borrel of diner bij De Keizer eten en drinken. Voor kinderen is er een uniek Kabouterpad. Liever wat meer actie? Bij Natuurpoort TerSpegelt starten diverse mountainbikeroutes en een ruiterpad.

Website: Natuurpoort TerSpegelt, Eersel