donderdag 6 juli 2017

De adult en juveniele Roodborst

Jongen Roodborstjes (Erithacus rubecula) hebben nog geen rode borst. Als ze die wel zouden hebben, zouden ze door hun eigen ouders verjaagd worden. Het territorium wordt zo intensief verdedigd, dat alle volwassen soortgenoten verjaagd worden. Ook in de winter verjaagt het mannetje alle soortgenoten uit zijn territorium en toont daarbij zijn rode borst.
De volwassen adult Roodborst.

Als de eieren uitgebroed zijn zitten jonge Roodborstjes 13 tot 15 dagen op het nest. Als de jongen uitgevlogen zijn worden ze nog 2-3 weken - voornamelijk - door de man verzorgd. Daarna moeten ze voor zichzelf zorgen. In het voorjaar hebben de ouders ook geen tijd meer om langer voor hun jongen te zorgen. Het vrouwtje zit dan al weer voor een tweede ronde te broeden. Aanvankelijk zorgt het mannetje nog even voor de jonge uitgevlogen vogeltjes, maar moet al weer snel zijn aandacht aan het vrouwtje geven die dan al broedend door het mannetje gevoed wordt.

De jonge juveniel Roodborst.

Het is een vrij gedrongen vogeltje en zowel mannetjes als vrouwtjes hebben een opvallende bruinrode tot oranje keel. De staart is roodbruin, de rug bruin en de buik lichtgekleurd. De zang is het hele jaar te horen. Hij begint 's ochtends te zingen als het nog donker is. Roodborstjes eten in de zomer insecten, spinnetjes en andere kleine diertjes, aangevuld met bessen en zaden. In de winter ook een vaak geziene gast op voedertafels. Zoekt voedsel hippend op de grond of vanaf zitplaatsen. Ze leven in niet al te jonge bossen, tuinen, parken en kleinschalige landschappen. In de winter ook in stadstuinen.