zondag 2 juli 2017

Een bad om parasieten weg te spoelen

Het zwartkop vrouwtje kwam nog eens langs om een bad te nemen. Niet om af te koelen zoals vorige week toen het zo warm was, maar om zich te ontdoen van stof en parasieten. Er zijn veel parasieten die bij vogels voorkomen. Veel parasieten kunnen in en op de vogel aanwezig zijn zonder dat daarvan zichtbare verschijnselen opvallen. Vaak treden klachten op als de vogel om de een of andere reden minder gezond wordt (bijkomende ziekte, voedingstekorten, enzovoort). Ze kunnen op dat moment wel last krijgen van de parasieten.


Onder andere veermijten en veerluizen kunnen bij vogels voor problemen zorgen. De veermijt veroorzaakt vaak weinig problemen bij de vogels waarbij ze van nature voorkomen. Problemen ontstaan als ze op een vogel terechtkomen die nog nooit met deze mijtsoort in aanraking is geweest. Ook geven veermijten problemen als ze (bij zware besmettingen) ook op de huid aanwezig zijn. Er ontstaat dan jeuk, en de veren van deze vogels zijn van slechte kwaliteit. Veel voorkomende parasieten zijn luizen die in de veren zitten en irritatie en veerschade veroorzaken. Deze ‘lange veerluis’ is goed met blote oog zichtbaar; donkere streepjes op de staart en vleugelveren van ongeveer 2-3 mm lang. De luizen kruipen meestal snel weg omdat de meeste luizen lichtschuw zijn.


Dus baden vogels ook vaak om zich te ontdoen van o.a. luizen en mijten. Broedvogels en jonge vogels die net het nest hebben verlaten kunnen veel last hebben van parasieten. Broedvogels zitten veel op hun nest en dat is een ideale plaats voor ongedierte. Jonge vogels die al een paar weken op het nest verblijven kunnen om die zelfde reden een aantal parasieten in hun verenpak verzameld hebben. Zodra die het nest verlaten en al een beetje kunnen vliegen worden deze jonge vogels door hun ouders mee naar het water genomen voor een flinke wasbeurt. Als het al lang droog is en er weinig badwater te vinden is zijn ze vaak aangewezen op de helpende hand van de mens. Vijvertjes of waterschaaltjes in de tuinen brengen dan uitkomst. Daar zijn de vogels blij mee.

Wil je vogels in je tuin, dan helpt een schaaltje water daar al aan mee. Strooi daar ook nog wat (wildzang) voer bij en de kans is groot dat je vogels in de tuin krijgt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten