maandag 3 juli 2017

De zon en Appelvink zijn weer terug

Twee en een halve week geleden verschenen de Appelvinken (Coccothraustes coccothraustes) voor het laatst aan de vijver bij mijn fotohut. Vandaag had ik slechts een uur de tijd om naar de fotohut te gaan, maar dat bleek deze keer voldoende om de Appelvink daar aan te treffen. Soms zit het mee, gelukkig.

De Appelvink verscheen weer bij de vijver aan de fotohut. Tijdens de afgelopen regendagen had ik ze niet meer gezien.

De Appelvink komt enkel naar de vijver om te drinken of te baden. Het is nu de derde keer dat ik ze daar aan trof. Het voer wordt niet aangekeken, blijkbaar vinden ze wel voldoende voedsel, maar geven ze toch de voorkeur aan de vijver om te drinken of te baden. Het voedsel van Appelvinken bestaat uit pitten, beukennootjes, bessen, zaden en soms ook insecten. Met de zeer stevige, driehoekige snavel kunnen zelfs kersepitten gekraakt worden.

Links de Appelvink man, rechts de Appelvink man. Op de rug is dat beter te zien, maar die werd niet getoond.

De Appelvink juveniel kwam eerst drinken en keerde even later terug om ook te baden.

De appelvink komt voor in boomgaarden, parklandschappen, loofbossen en gemengde bossen en in parken en tuinen. De vogel nestelt meestal hoog in bomen dicht tegen de stam aan en soms in struiken. Normaal zie je de Appelvinken niet zo makkelijk. Ze verblijven veel in de hoge boomtoppen, die vanaf half april al dicht begroeid raakt met nieuw boomblad.