zaterdag 8 juli 2017

De Alpenwatersalemander in de vijver

De Alpenwatersalemander zit sinds vanmorgen in de vijver bij de fotohut. Alpenwatersalemanders houden van schoon water, dus lijkt de zuivering succesvol gelukt te zijn. Deze foto's zijn gemaakt met de smartphone.

De Alpenwatersalamander heeft de waterkwaliteit in het vijvertje bij de fotohut goed bevonden. Met de gele rugstreep is een mannetje

De Alpenwatersalamander (Ichthyosaura alpestris) is een salamander uit de familie echte salamanders (Salamandridae). De alpenwatersalamander is een middelgrote soort en één van de kleurrijkste watersalamanders, een typisch kenmerk is de helder oranje gekleurde, ongevlekte buik. De salamander komt voor in Europa en voornamelijk in Centraal-Europa inclusief Nederland en België. In deze landen is de soort echter niet algemeen. De salamander leeft van kleine waterdieren en is een deel van het jaar op het land te vinden. De salamander is dan vooral op regenachtige dagen actief. De Alpenwatersalamander kan meer dan 20 jaar oud worden in het wild.


Alpenwatersalemanders leven in weide- en bospoelen, kleine vijvers, vennen, grachten en sloten, karrensporen en zelfs kunstmatige veedrinkbakken. Meer dan de andere soorten verblijft deze soort in vrij kleine, ondiepe, beschaduwde en relatief koele waterpartijen. Hij wordt zelfs gevonden in troebele waters zonder enige plantenbegroeiing. De Alpenwatersalamander komt veel met andere Europese amfibieën voor maar is met name in de waterfase met weinig soorten te verwarren. Dit komt voornamelijk door de helder oranje gekleurde buik die altijd ongevlekt is, in tegenstelling tot veel andere salamanders.