woensdag 5 juli 2017

De wegvluchtende eekhoorn

De eekhoorn, rode eekhoorn of gewone eekhoorn (Sciurus vulgaris) is de in Europa meest voorkomende eekhoorn. De eekhoorn op de foto's woont in Netersel in de grote tuin bij mijn fotohut. Zo nu en dan, zoals vanmorgen, krijg ik hem ook te zien.

Deze rode eekhoorn kwam even bij de vijver van de fotohut. Hij werd opgeschrikt door een aanvliegende houtduif.

Anders dan de naam doet vermoeden, kan de kleur variƫren van zwart tot gelig, met allerlei tinten rood en bruin daartussen. Melanisme (** zie opmerking) komt voor, maar de mate waarin individuen melanistisch zijn verschilt per regio. Gewoonlijk zijn de dieren roodbruin met een witte buikzijde, 's winters meer grijzig donkerbruin. De kleur wordt ook grijsachtiger naarmate de eekhoorn ouder wordt. De oorpluimen vallen vooral in de winter op. Een eekhoorn kan de haren op de pluimstaart opzetten.

**) Melanisme is het tegenovergestelde van albinisme en betekent dat een enkel individu van een soort - meestal een dier - een overwegend zwarte kleur heeft, terwijl andere individuen een andere, meestal lichtere kleur hebben, en daardoor bij deze eekhoorn de vacht meer rood dan zwart kleurt.


Met zijn lange, gekromde klauwen kan hij makkelijk in bomen klimmen en van tak naar tak springen. Tijdens een sprong spreidt hij zijn ledematen, waarbij de losse huid op de flanken het dier helpt in de lucht te blijven. De pluimstaart dient als roer, waarmee hij zijn sprong kan sturen. Ook kan hij goed zwemmen. De lange staart, de elegante wijze van voortbewegen en de pluimpjes op de oren geven hem een hoge aaibaarheidsfactor.

De eekhoorn voedt zich met name met plantaardig materiaal als noten en zaden van sparren en pijnbomen. Verder eten ze knoppen, paddenstoelen, stukken boomschors, en soms dierlijk materiaal, als insecten, eieren en zelfs jonge vogels. Ook eten ze aarde om mineralen binnen te krijgen. De eekhoorn eet dagelijks vijf procent van zijn lichaamsgewicht aan voedsel. Net als veel andere knaagdieren leggen eekhoorns wintervoorraden aan.

De eekhoorn is een dagdier, dat zich meestal vlak na zonsopgang al laat zien. Ze zijn voornamelijk na zonsopgang en vlak voor zonsondergang actief. 's Winters laten ze zich alleen 's ochtends zien. De eekhoorn houdt geen winterslaap. In plaats daarvan houdt hij zich bij gure dagen in zijn nest verborgen, en bezoekt hij op betere dagen 's ochtends zijn wintervoorraad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten