zondag 3 september 2017

Zomerhangmatspin (Neriene radiata)

De Zomerhangmatspin (Neriene radiata) is een spinnensoort in de taxonomische indeling van de hangmatspinnen (Linyphiidae). Hangmatspinnen zijn een familie van spinnen die de naam danken aan de hangmat-achtige webben die ze maken. Hangmatspinnen maken kleine en lichte horizontale webben tussen grove gewassen of in holtes onder stenen, en wachten ze aan de onderkant daarvan, in een ondersteboven gekeerde positie, op hun prooi.

Hangmatspinnen zijn een familie van spinnen die de naam danken aan de hangmat-achtige webben die ze maken

Het is de op één na grootste spinnenfamilie met ongeveer 4400 soorten waarvan er 300 in het noordwesten van Europa voorkomen (alleen de familie van de springspinnen is groter). Ze zijn 3,5-6,5 mm groot als ze volwassen zijn, en behoren niet tot de grootste spinnen. Hangmatspinnen worden ook wel dwergspinnen genoemd omdat veel soorten onooglijk klein blijven en slechts enkele millimeters bereiken. Hierdoor zijn ze moeilijk te bestuderen en worden veel oorspronkelijk tot deze familie gerekende spinnen tegenwoordig tot andere families gerekend, en vice versa.


Hangmatspinnen jagen niet maar maken een hangmat-achtig web waar ze ondersteboven onder hangen, of in een aan het web verbonden holletje, wachtend tot een prooidier in het web belandt. Als de spin de trillingen voelt komt hij snel in beweging en bijt de prooi van onderen door het web heen. Kleinere dieren als mieren kunnen soms nog wegkomen maar zwaardere dieren als kevers of vliegen zijn verloren. Nadat de prooi uitgeschakeld is trekt de spin de prooi meestal door het web heen. Er zijn ook spinnen die boven op het hangmat-achtige web zitten, deze behoren tot andere families zoals de trechterspinnen of de kogelspinnen.

Hangmatspinnen kunnen natuurlijk niet vliegen, maar toch worden ze hoog in de lucht aangetroffen, zwevend aan een lange draad (ballooning). Dit komt bij wel meer spinnenfamilies voor, maar alleen bij zeer jonge en lichte spinnetjes die net het nest hebben verlaten. Hangmatspinnen gebruiken hetzelfde trucje ook als volwassen spin, omdat ze zo klein en licht zijn. Dit zweven doen ze door een draad te laten vieren met de wind en als de draad lang genoeg is vliegen ze mee de lucht in. Van sommige soorten is bekend dat ze een hoogte van 10 kilometer(!) kunnen bereiken. Hierdoor zijn de hangmatspinnen belangrijke pioniersoorten en verspreiden ze zich veel sneller en verder dan andere spinnen. Ze komen vooral voor in noordelijke gematigde gebieden tot in de poolstreken, op stenen en tussen begroeiing.