donderdag 28 september 2017

Franjevlekplaat groeit op koeienmest

In het gras van een van de vangkooien van Brabants Landschap groeien Franjevlekplaat paddenstoeltjes op ver verteerde koeienmest. Ik kon er net bij, onder de dwasliggende pijpen van de vangkooi. De foto's zijn gemaakt met een Nikon Coolpix.

De Franjevlekplaat groeit op verteerde koeienmest, waar al gras overheen is gegroeid.

Franjevlekplaten zijn paddenstoelen uit weilanden die leven van het afbreken van mest. Ze verschijnen meestal niet op verse mest, maar op mest die al vrij ver is vergaan en door het gras is overgroeid. De vruchtlichamen kunnen alleen staan, maar ook in groepjes of bundels bij elkaar groeien. De diameter van de hoed is klein, 1.5 tot 3 (max. 5) cm, maar de dunne (1 tot 4 mm brede) steel kan erg lang zijn (tot 14 cm).


De hoed van de vruchtlichamen is bruin tot grijs-bruin van kleur en verbleekt bij uitdrogen of ouder worden niet of nauwelijks. Hij is kegel- tot klokvormig en kan een kleine papil aan de top hebben. Aan de ingebogen hoedrand zijn lichter gekleurde, gekartelde en gerafelde velumresten aanwezig. De steel is hol, bruin tot roodbruin van kleur en wit berijpt, met een donkerbruine basis waar wit vilt aanwezig kan zijn. De plaatjes aan de onderzijde zijn aanvankelijk grijs, maar worden snel zwart. Ze hebben een witte snede en een buikige vorm. Overigens is de aanblik van de paddenstoeltjes erg variabel.