maandag 18 september 2017

Rood Bekermos (Cladonia coccifera)

Vandaag macro fotografie. In Hooge Mierde op natuurgebied 't Zwartven komt stilaan het Rood Bekermos (Cladonia coccifera) tot bloei. Het zijn kleine korstmossen, die je makkelijk over het hoofd ziet. De rode kopjes zijn niet veel groter als een speldenknopje. Dus goed kijken is essentieel.

De wereld van de kleine soorten, hier het Rood Bekermos.

Rood bekermos is zonder twijfel het kleurrijkste voorbeeld uit de groep bekermossen: grijsgroene korstmossen met bekervormige structuren. Op de rand van de bekertjes zitten de knalrode vruchtlichamen. Hier vormt rood bekermos zijn sporen, net als paddenstoelen. Geen gekke vergelijking, want paddenstoelen zijn de vruchten van een schimmel (zwamvlok) en korstmossen bestaan ook grotendeels uit schimmel.

Groen met rode stippen.

De Rood Bekermos en Gevorkte Heidestaartjes (Cladonia furcata) wisselen elkaar af.

Cladonia (rendiermossen, bekermossen en heidestaartjes) is een geslacht van korstmossen van ongeveer 350 soorten, ongeveer 50 daarvan worden in Nederland aangetroffen, waarvan er 20 soorten op de Rode Lijst staan. Verschillende soorten rendiermos worden soms in een apart geslacht Cladina ingedeeld, maar genetisch onderzoek wijst er op dat ook deze soorten tot het geslacht Cladonia behoren. Het geslacht Cladonia wordt gekenmerkt doordat de vertakkingen zich hebben ontwikkeld uit spore-producerende structuren. De vertakkingen zijn hol, en hebben meestal een afwijkend gekleurd uiteinde.