vrijdag 29 september 2017

De Boompieper op het Zwartven

Vanmorgen zag ik nog een Boompieper in Natuurgebied 't Zwartven in Hooge Mierde. Gelukkig had ik mijn camera bij, hoewel de lens slechts 200 mm was. De Boompieper zat gelukkig niet achter het boomblad.

In Nederland is de Boompieper het hele jaar te zien. Het is een talrijke broedvogel, doortrekker en overwinteraar in vrij grote aantallen.

De Boompieper (Anthus trivialis) is een insectenetende zangvogel uit de familie piepers en kwikstaarten (Motacillidae). De boompieper is een slanke vogel en lijkt op een mus, en wordt ongeveer 15 cm groot, heeft een geelachtige borst met donkere streepjes en roze poten. Aan de achterteen heeft hij een sterk gekromde nagel. Mannetjes en vrouwtjes zijn lastig uit elkaar te houden. Verder is het verschil in uiterlijk met de graspieper niet zo groot. De boompieper is contrastrijker.


In heel Europa komen boompiepers gedurende de zomermaanden voor, met uitzondering op IJsland, Spanje en Ierland. Ook in Midden-Aziƫ wordt hij wel aangetroffen. Hij komt voor in droge gebieden (heidevelden en halfopen bos- en struikgebied), terwijl de graspieper typisch een vogel van natte graslanden is.

Volgens SOVON steeg in de periode 1990-2007 het aantal broedparen. Rond 2007 broedden er ongeveer 40.000 paar in Nederland.