zaterdag 9 september 2017

Groene Vleesvlieg op Kangaroo Paw

Het is een mooi onderwerp om de scherpte van je foto's op te testen, een Groene Vleesvlieg die op een Kangaroo Paw bloem zit. De vlieg heeft zeer dunne alleenstaande haren en de bloem lijkt van dichtbij wel een vleesetende plant.


De groene vleesvlieg (Lucilia sericata; syn.: Phaenicia sericata) is een algemeen voorkomende vliegensoort uit de familie van de bromvliegen (Calliphoridae). De vlieg kan tussen de 10 en 14 mm lang worden, en is te herkennen aan de metaalachtige blauwgroene of gouden kleuring met zwarte noteringen op de rug. Verwarring met de boter- of vuurvlieg komt veel voor. De groene vleesvlieg leeft vooral als larve (made) van vlees van levende dieren, en is berucht in de veehouderij omdat onder andere schapen levend worden opgegeten (Myiasis). Andere soorten vleesvliegen zetten de eitjes af op andere dieren of de maden leven van mest, zoals de groene keizersvlieg (Lucilia caesar). De soort Lucilia bufonivora zet de eitjes af in de neusgaten van levende padden, waarna de larven eerst de kop van binnenuit consumeren met de dood tot gevolg. Vervolgens wordt het kadaver verder uitgehold.

Kangaroo Paw is een algemene naam voor een aantal soorten in twee geslachten van de familie Haemodoraceae, die endemisch zijn op het zuidwesten van West-Australiƫ. Deze vaste planten staan bekend om hun unieke vogelaantrekkende bloemen. De buisvormige bloemen zijn bedekt met dichte beharing en open aan de top met zes klauw-achtige structuren: van deze poot de vorming van de gemeenschappelijke naam "Kangaroo Paw" is afgeleid.
  1. Anigozanthos bicolor Endl. (Kleine Kangaroo Paw)
  2. Anigozanthos flavidus DC. (Grote Kangaroo Paw)
Deze soort is gevonden in het uiterste zuidwestelijke hoek van West-Australiƫ en is de meest robuuste soort. Het past zich goed aan een verscheidenheid van de bodem en de weersomstandigheden en wordt intensief gebruikt door de glastuinbouw van hybriden te ontwikkelen. De bloemstengels kunnen uitgroeien tot meer dan 1,5 meter met een overvloed aan bloemen. De bloemen zijn geel groen en rood.