dinsdag 26 september 2017

Krulzoom paddenstoel tussen Platmos

Paddenstoelen zijn mooi. Ze worden nog mooier als ze op een mooi plekje staan. Deze boomstronk is ingepakt met Gerimpeld Platmos (Plagiothecium undulatum). De foto's zijn gemaakt met een Nikon Coolpix.

De jonge Gewone krulzoom (Paxillus involutus) in de met mos begroeide boomstronk.

De gewone krulzoom (Paxillus involutus) is een paddenstoel uit de familie Paxillaceae. De soort is giftig. De krulzoom groeit op heidevelden en in bossen, vooral bij berken. Het is een algemeen voorkomende soort. De hoed heeft een doorsnede van 5-11 cm en is gewelfd met een sterk ingerolde rand. Later krijgt de hoed een iets ingedeukt centrum. Bij vochtig weer is de hoed wat kleverig. De kleur varieert van geelachtig bruin tot roodbruinachtig. De hoed is glad, behalve aan de rand, die vaak gegroefd is. De steel is 6-7 cm hoog en 1-1,2 cm dik. De steel heeft dezelfde kleur als de hoed, maar iets lichter en vaak gestreept. De lamellen zijn eerst geelbruin en later donkerder. Ze zijn aflopend en zitten dicht bijeen. De sporen zijn okerbruin.


Gerimpeld Platmos (Plagiothecium undulatum) heeft een duidelijke voorkeur voor ruwe humus, vooral dikkere naaldpakketten in bossen met een gesloten kroondak en niet te dichte ondergroei. Vaak is de soort in deze bossen juist aan te treffen op half open plekken. Gerimpeld platmos wordt verspreid uit het hele land gemeld. Merkwaardigerwijze zijn er relatief weinig oudere opgaven; mogelijk doordat deze goed herkenbare soort weinig werd verzameld? Vermoedelijk is er daarnaast ook wel degelijk sprake van vooruitgang. Een verklaring daarvoor kan zijn dat onze aangeplante bossen op leeftijd komen en meer mogelijkheden voor deze soort bieden. Gerimpeld Platmos vormt in Nederland slechts heel zelden kapsels. Juist de laatste jaren zijn er echter enkele opgaven van kapsels. Te weinig om betrouwbaar te kunnen spreken van toename in kapselvorming.