woensdag 6 september 2017

Hulselse kerk is nu prijzig woonhuis

De Clemenskerk in Hulsel is al enkele jaren geen Heilig huis meer. Op de feestdag van de Heilige Clemens sloot pastoor Karel van Roosmalen op zondag 23 november 2014 de Hulselse kerk en nam de relikwieën mee naar Reusel. Na de laatste dienst ging de deur van de Clemenskerk voorgoed dicht voor de gelovigen. Een grondige verbouwing tot woonhuis is amper achter de rug of eigenaar Erwin Das en zijn vriendin hebben de kerk in Hulsel al in de verkoop gezet. Prijsindicatie: bijna 1,2 miljoen euro.

Van buiten een kerk, van binnen een woonhuis.

De kerk in Hulsel staat alweer te koop, een halfjaar nadat Eerselnaar Erwin Das er is gaan wonen met zijn vriendin Sylvia en zijn dochters Emmie en Evi uit een eerdere relatie. De kerk is omgebouwd tot een super-de-luxe afgewerkte woning'.

120 kuub puin werd afgevoerd, de binnenwanden en het koepelvormige plafond boven het priesterkoor gewit. De buitenkant van de kerk bleef nagenoeg hetzelfde, weliswaar met een zwembad in de tuin. Van binnen herinnerden de glas-in-loodramen, wijwaterbakjes en de authentieke deuren van de biechtstoelen nog aan het verleden van het pand. Maar die elementen werden gecombineerd met een strak en modern interieur, zoals een robuuste houten trap. Een tussenvloer zorgde voor een bovenverdieping en demping van de galmende akoestiek.

Het uurwerk is ook gerestaureerd en loopt op tijd.

Geschiedenis van Hulsel
Hulsel is een dorp dat deel uitmaakt van de gemeente Reusel-De Mierden, provincie Noord-Brabant en is gelegen in regio de Kempen. Het is een van de acht zaligheden. Het dorp telde op 31 december 2015 771 inwoners en er stonden ruim 270 woningen. In Hulsel zijn onder andere urnen en een waterput gevonden die op zeer vroege bewoning wijzen.

Het dorp Hulsel is al bekend uit het jaar 710 onder de naam Hulislaum. Volgens het Liber Aureus was het plaatsje, samen met Heopardum (Hapert), een geschenk van Bertilindis aan Willibrordus, de abt van de Benedictijner Abdij van Echternach. De kerk van Hulsel werd al in 1107 gesticht en is gewijd aan de Heilige Clemens. In dat jaar behoorden de goederen toe aan de Sint-Trudo Abdij. De latere gotische kerk was van 1648-1809 in Protestantse handen en werd toen weer aan de katholieken teruggegeven. In 1888 werd deze kerk door brand verwoest en werd een nieuwe neoromaanse kerk gebouwd die nu nog steeds bestaat. Tot 1997 behoorde Hulsel bij de gemeente Hooge en Lage Mierde die in dat jaar met Reusel fuseerde tot Reusel-De Mierden.