woensdag 20 september 2017

Kleverig koraalzwammetje oranje boven

Tijdens de wandeling over Landgoed Ten Vorsel, aan de Bredasebaan te Bladel ontdekte ik Kleverig Koraalzwammetje. Het vruchtlichaam is opvallend geel gekleurd en kan door droogte en ouderdom oranje kleuren.

De kenmerkende oranje kleur van de Kleverig koraalzwammetje

Het Kleverig Koraalzwammetje is een algemene soort welke op dood naaldhout gevonden kan worden. Alhoewel hij op een Koraalzwam lijkt valt hij toch niet onder de Koraalzwammen.


Het Kleverig Koraalzwammetje is vrij variabel qua vorm, hij kan bestaan uit rechte vertakkingen, maar komt ook regelmatig voor met vrij veel vertakkingen. Hij groeit in bundels, welke in omvang kunnen verschillen van enkele losstaande sprietjes tot meer dan 10cm in doorsnee. De vertakkingen voelen rubberachtig aan en zijn makkelijk te buigen zonder dat ze afbreken. Dit in tegenstelling tot de Koraalzwammen, waarbij de vertakkingen meestal erg broos zijn. Als hij door mos en gras heen moet groeien kan hij ruim 15cm hoog worden.


Het Kleverig Koraalzwammetje kan verward worden met diverse, zeldzame, soorten Koraalzwammen. Maar de qua kleur overeenkomende Koraalzwammen groeien doorgaans niet direct op hout, en hebben vertakkingen welke vrij makkelijk afbreken.

Kenmerken
Sporen: 8-12 x 4,5-5,5 µm, elliptisch, glad, 1-3 cellig
Substraat: Op dood naaldhout
Vruchtlichaam: Koraal- tot geweivormig, voelt rubberachtig aan
Vruchtlichaam: Kan grote bundels vormen, 3-6cm hoog
Vruchtlichaam: Kleur: geel tot oranje, vooral bij ouderdom meer oranje kleurend