De Gebogen schildmos groei op dode, vrijwel horizontaal liggende takken.
Gebogen schildmos groeit epifytisch op laanbomen en op eiken in bossen, soms ook op rottend houd en zelden op steen. Gebogen schildmos is te verwarren met Grofgebogen schildmos (Hypotrachyna afrorevoluta), maar deze heeft wratvormige soralen en grofkorrelige sorediƫn. Ook kan deze soort verward worden met Groot schildmos (Parmotrema perlatum), maar deze soort heeft de sorediƫn op de lobranden zitten in plaats van bovenop de lobben.
Vaak zitten er soralen (bepoederde korrelige vlekken) op de blaadjes. Deze zijn groen/blauwig of wit/grijzig. De blaadjes krullen naar boven om, vandaar de naam gebogen schildmos.
In Nederland komen ongeveer 650 soorten korstmossen voor, en deze zijn er in alle soorten en maten. Makkelijke kenmerken om erachter te komen in welke groep je moet zoeken zijn de vorm, kleur en groeiplaats van het korstmos. Een korstmos is een symbiose tussen een schimmel en een alg, waar de alg vooral zorgt voor de benodigde suikers via fotosynthese en de schimmel de vasthechting, bescherming, en vorm van het korstmos bepaald.
Groot Schildmos (Parmotrema perlatum)
Groot schildmos groeit vooral als epifyt op bomen met een wat basische schors, zowel op laanbomen als in parken en lichte bossen.