maandag 25 september 2017

Koraalzwam op de Neterselse Heide

Het is een mooie zwam. Hoewel deze zwam niet veel gezien wordt is deze soort niet zeldzaam. Deze Kleverig koraalzwammetje vond in in bossen van Bladel, Casteren, Hapert, Eersel, en nu ook in Netersel. De foto's zijn gemaakt met een Nikon Coolpix.

De Kleverig koraalzwam groeit op dood hout, vooral naaldhout

Het kleverig koraalzwammetje (Calocera viscosa) is een schimmel uit de familie Dacrymycetaceae. De soort leeft als saprofyt op sterk vermolmde stronken en stammen van naaldbomen. Het schimmelweefsel (mycelium) groeit in het hout. In de herfst worden de paddenstoelen (vruchtlichamen) gevormd. Hij is te onderscheiden van soorten uit het geslacht Clavaria door de taaie, geleiachtige samenstelling. De vruchtlichamen glippen gemakkelijk tussen de vingers door zonder te breken.


De kleverige koraalzwam komt voornamelijk voor op rottende stronken naaldhout. Het is een algemeen voorkomende soort. Het vruchtlichaam is 4-8 cm hoog en vertakt als een gewei of koraal. De kleur is opvallend oranjegeel. Bij het opdrogen wordt het vruchtlichaam hoornachtig en donkerder oranje van kleur.