donderdag 7 september 2017

Fazant juveniel ten prooi aan havik

Omdat vogels tijdens de rui slecht kunnen vliegen, zijn ze erg kwetsbaar voor roofvogels. De Fazant juveniel op de foto is waarschijnlijk ten prooi gevallen door een Havik. Deze vond ik aan het Reuselse Beleven.

Deze jonge fazant was nog in de rui, en was niet snel genoeg om de havik te ontvluchten

De fazant (Phasianus colchicus) is een vogel uit de familie van fazantachtigen (Phasianidae). Het fazanten mannetje is veel opvallender dan het vrouwtje. Volwassen mannetjes hebben een kastanjekleurig verenkleed met goud-bruine, zwarte en lichtblauwe markeringen. De haan heeft ook een lange, goud-bruine staart met zwarte strepen. De onderrug varieert van kastanje-, tot lichtblauw- en paarskleurig en de buik is goud-kastanjekleurig met donkere vlekken. De dekveren zijn donkerkastanjekleurig. Hoofd en nek zijn donkergroen met iriserend donkerblauw. Een groen-grijs glanzend stukje dekt de bovenkant van het hoofd en loopt toe naar een punt in de nek, de hals wordt omringd door een witte band. Op de kop zitten rode lellen en groen getipte 'oren'. De sterke snavel is witachtig, de ogen zijn goudkleurig en de poten zijn donkergrijs. Vrouwtjes hebben een bruin verenkleed dat camouflage biedt.


De Havik is een roofvogel en leeft in en aan de rand van het bos. Haviken kunnen bliksemsnel tussen bomen en struiken door te vliegen. Hun prooi is vaak een konijn, duif of fazant. Ze hebben korte stevige vleugels en een lange staart waarmee ze sturen. Hun wenkbrauwen zijn groot om de ogen te beschermen tegen takken van bomen. Lengte 48-61 cm. Spanwijdte 98-117 cm.