woensdag 14 oktober 2020

Oranjerode stropharia achter in de tuin

Tijdens het gazon maaien zag ik dat een Oranjerode stropharia aan de onderkant van een oude plank groeit. De aanhechting is aan het punt waar de rechtop staande plank contact maakt met de grond. Vrijdag 2 oktober 2020 vond ik er een aantal in ons bos in Netersel.

De oranjerode stropharia heeft een opvallend oranje gekleurde hoed. Voorlopig staat er nog maat één.

De oranjerode stropharia (Leratiomyces ceres, synoniem: Stropharia aurantiaca, Psilocybe aurantiaca) is een paddenstoel uit de familie Strophariaceae. De paddenstoel heeft een convexe (bolle) hoed, die opvallend oranje gekleurd is. Er zijn tevens gelige of donkerrode vlekken aanwezig, vaak met witte velumresten aan de rand van de hoed. De lamellen zijn crèmekleurig tot olijfkleurig-bruin. De paddenstoel is tijdens de herfst te vinden in bossen, parken en plantsoenen op houtresten (vooral houtsnippers). Het is een saprofyt.


De soort staat als zeer algemeen en niet bedreigt vermeld op Verspreidingsatlas.nl. Het aantal gemelde vindplaatsen voor 1990 bedraagt 72. Van 1990 tot heden 613. Zo algemeen is de soort dus ook weer niet. Op eigen kracht ons land bereikt en heeft al zich minimaal 10 jaar achtereen voortgeplant. De Oranjerode Stropharia groeit op spaanders en houtsnippers van loofbomen en struiken.