zondag 18 oktober 2020

Hazenpootjes en meer in het Petersbraak bos

In Netersel hebben wij, mijn zussen, mijn broek en ik een bos met voornamelijk Grove den. Aan de rand zijn (ongevraagd) houdsnippers gestort. Maar goed dat het bij houtsnippers is gebleven. Het is natuureigen materiaal, dat na enkele jaren wel verteerd zal zijn. Dat verteringsproces wordt gedaan door schimmels. Paddenstoelen en zwammen dus.

Hazenpootjes in de houtsnippers

Het hazenpootje (Coprinopsis lagopus) is een paddenstoel uit de familie Psathyrellaceae. De smalle capsule-vormige hoed van jonge exemplaren van de hazenpootinktzwam is dicht bezet met witte haren, die niet opvallen als de hoed nat is. Bij rijpheid, slechts enkele uren later, is de hoed vrijwel kaal, in het midden vlak uitgespreid en de rand is sterk naar boven en naar binnen gekruld. Als de sporen rijp worden vervloeien de plaatjes tot een zwarte "inkt", net als bij andere "inktzwammen". Hij komt voor op houtafval in bossen over de hele wereld en in stedelijke gebieden. Soms lijkt hij op aarde te groeien, maar die blijkt dan altijd rijk aan weinig verteerde houtresten. De zwamvlok bevindt zich in vochtig dood loofhout, bijvoorbeeld in houtsnippers in plantsoenen, en leeft dus als saprofiet.

een Kleverig koraalzwammetje, achter in het bos

Het Kleverig Koraalzwammetje is vrij variabel qua vorm, hij kan bestaan uit rechte vertakkingen, maar komt ook regelmatig voor met vrij veel vertakkingen. Hij groeit in bundels, welke in omvang kunnen verschillen van enkele losstaande sprietjes tot meer dan 10cm in doorsnee. De vertakkingen voelen rubberachtig aan en zijn makkelijk te buigen zonder dat ze afbreken. Dit in tegenstelling tot de Koraalzwammen, waarbij de vertakkingen meestal erg broos zijn. Als hij door mos en gras heen moet groeien kan hij ruim 15cm hoog worden. Het vruchtlichaam is opvallend geel gekleurd en kan door droogte en ouderdom oranje kleuren.

Ook de Oranjerode stropharia staan in de houtsnippers

De oranjerode stropharia (Leratiomyces ceres, synoniem: Stropharia aurantiaca, Psilocybe aurantiaca) is een paddenstoel uit de familie Strophariaceae. De paddenstoel heeft een convexe (bolle) hoed, die opvallend oranje gekleurd is. Er zijn tevens gelige of donkerrode vlekken aanwezig, vaak met witte velumresten aan de rand van de hoed. De lamellen zijn crèmekleurig tot olijfkleurig-bruin. De paddenstoel is tijdens de zomer en de herfst te vinden op houtresten (vooral houtsnippers), in bossen, parken en plantsoenen. Het is een saprofyt.