vrijdag 9 oktober 2020

Helmmycena's op een boomstronk

Vandaag slechts één foto. Misschien straalt deze foto wel meer herfst uit dan 10 andere foto's bij elkaar. Voor veel mensen is dit de tijd om de natuur in te trekken. Als je dat doet, laat dan alles waar het staat. Dan hebben andere er ook hun plezier van.

Helmmycena groepjes kunnen een romantische sfeer scheppen. als je ze op de juiste hoogte bekijkt.

De helmmycena (Mycena galericulata) is een paddenstoel uit de familie Mycenaceae. De hoed heeft een doorsnede van 2-4,5 cm en is breed klokvormig tot vlak met een centrale bult. Het is een taaie en leerachtige hoed, die grijsbruin tot geelbruin van kleur is met een gestreepte of gegroefde rand. De steel is 7-10 cm hoog en 3-5 mm dik; de kleur is grijs. Deze is taai en kraakbeenachtig. De lamellen staan ver uit elkaar en zijn aan de basis verbonden. Ze zijn eerst wit, maar later vleeskleurig. De sporen zijn wit. Bij kneuzing heeft de helmmycena een meelgeur af.

Saprotroof op verterend hout en schors van levende stammen, voornamelijk op loofhout maar ook van naaldhout bekend, vooral in voedselrijke omstandigheden. De helmmycena komt voor in groepjes op boomstronken; soms het gehele jaar door, maar vooral in de herfst. De soort is volgens de Rode Lijst; zeer algemeen en niet bedreigd.