zondag 21 juni 2020

Ut is krèk zo erg as dè ge ut er zelf van moakt

'Ut is krèk zo erg as dè ge ut er zelf van moakt', is een spreuk op de balk binnen in de herberg 'In den Bockenreyder'. Herberg In den Bockenreyder is een pleisterplaats midden in de bossen van Landgoed De Utrecht, aan de Dunsedijk 3, 5085 ND Esbeek.


D'n Bok, zoals het plaatselijk wordt genoemd, kent tal van opschriften in het oud streekdialect. Brabants is een dialect, maar binnen Brabant zijn er per streek of zelfs per dorp variaties in het dialect. Binnen de Brabants Kempen zijn er variaties die een buitenstaander misschien niet opvalt, maar lokaal wel kenmerkend zijn voor de dorpen. Bij de Bockenreyder hangt het tegen het Biks (Beeks) aan. Esbeek en Hilvarenbeek, twee dorpen op amper 1,5 km afstand van elkaar, kennen zelfs een licht verschil in het dialect.

Hoe komder?
Van Tilburg gòdde richting Hilvarenbeek/Reusel (N269). Daor moete op blèève tot degge restaurant "Ut Landgoed" vurbè zed. Dan kredde òn dezelfde kant un grôôt wit gebouw waor twee keer "Utrecht" op stò en dan "Rustoord". Dòrnao gòdde lingzaf, de Prins Hendriklaan op. Dan gòdde op dun irste viersprong regzaf (zandweg en fietspad). Nò 500 meter un brugsken over en dan mee de bocht mee lingzaf. Dan ziede òn de linkerkant ut pad dè oe nòr Herberg "In den Bockenreyder" brengt.

Enkele streekdialecten in de Brabantse Kempen; Brabants, Bloals - Netersels, Eersels, Haperts, Hilvarenbeeks (benadert Esbeeks), Hooge Mierds, Tilburgs, Reusels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten