dinsdag 12 juni 2018

Video: Ei afzettende Grote keizerlibel

Het Grote keizerlibel vrouwtje zet haar eitjes af in het water van de Groote Beerze. De Groote Beerze is een beek in de Nederlandse provincie Noord-Brabant die ligt in het stroomgebied van waterschap De Dommel. Daar waar de Groote Beerze tussen Netersel en Casteren stroomt heeft de Grote Keizerlibel haar woongebied gevonden.


Het vrouwtje van de Grote keizerlibel zette eitjes af in het water van de Groote Beerze.

De grote keizerlibel (Anax imperator) is een libel uit de familie van de Aeshnidae, de glazenmakers. De grote keizerlibel is de grootste vertegenwoordiger van de glazenmakerfamilie. De habitat van de grote keizerlibel omvat plassen, poelen, vennen, vijvers, sloten en langzaam stromende wateren, bij voorkeur met een voedselrijk, basisch of lemig karakter. De soort komt vaak voor bij grotere plassen of vijvers, maar voortplanting vindt ook plaats bij kleinere plasjes, vennen, (stromende) sloten en kanalen. Voor de geschiktheid van een biotoop lijkt bepalend dat het water relatief snel opwarmt en voldoende ruimte biedt voor de vrij grote territoria van de mannetjes.

Geslachtsrijpe libellen keren weer terug naar het water waar de bevruchting plaats vindt gevolgd door ei afzetting en daarna begint de cyclus van ei naar larve tot de laatste vervelling van de larve, waarbij de volwassen libel tevoorschijn komt. Deze vervelling neemt enkele uren in beslag en is nodig om de vleugels op te pompen en uit te harden. De tijd die volgt heeft een libel nodig om geslachtsrijp te worden. Zij brengen deze tijd meestal op afstand van het water door.