zondag 3 juni 2018

De Sint Jacobsvlinders vliegt ook overdag

Tijdens mijn wandeling vanochtend over de Belevensche heide, zag ik ook enkele Sint Jacobsvlinders. Het is een nachtvlinder, die ook overdag actief is. Bij het zien van de eerste lukte het niet om er een foto van te maken, waarna ik dacht de kans verkeken te hebben. Maar een stuk verder zag ik er nog enkele, tot zeven vlinders in totaal.

De Sint Jacobsvlinder (foto's gemaakt met een Nikon Coolpix S9900)

De sint Jacobsvlinder (Tyria jacobaeae) is een dagactieve nachtvlinder uit de familie van de spinneruilen (Erebidae), onderfamilie beervlinders (Arctiinae). De rupsen van de sint-jacobsvlinder slaan de gifstoffen uit jacobskruiskruid op, waardoor ze later als vlinder oneetbaar zijn. De voorvleugellengte van de sint Jacobsvlinder meten 17-23 mm. De rups wordt zo'n 30 mm. Het lichaam van de vlinder is helder oranje geel met opvallende zwarte dwarsbanden; beharing kort, zwart en onopvallend; kop glimmend zwart. Een opvallende verschijning door de zwarte voorvleugel met twee rode stippen langs de achterrand en een rode streep langs zowel de voorrand als de binnenrand. De achtervleugel is rood met zwarte randen.


De vliegtijd begin april en gaat tot half augustus, in één generatie. De periode waarin de vlinders uitkomen is vrij lang, zodat vlinders en rupsen tegelijkertijd kunnen voorkomen. De vlinders vliegen overdag en zijn gemakkelijk te verstoren. Ze komen ´s nachts op het licht af.

Jakobskruiskruid en andere soorten kruiskruid zijn waardplanten. De levenscyclus van de rups: juli-september. De opvallende oranjegeel met zwarte (zebra)rupsen zitten overdag open en bloot op de waardplant. Ze eten vooral de bladeren en de bloemen; als er erg veel rupsen bij elkaar zitten, laten ze slechts een kale stengel over. De soort overwintert als pop in een losse cocon in de grond.