zaterdag 16 juni 2018

De kleine Roodborst Juveniel

Vanmorgen wist ik een jonge Roodborsten te fotograferen. Een jonge vogels heet juveniel. Deze zijn al zo oud dat de ouders hem niet meer bijvoeren.

Een Roodborst Juveniel heeft nog geen rode borst.

De roodborst of het roodborstje (Erithacus rubecula) is een zangvogel uit de familie Muscicapidae (vliegenvangers). Hij waagt zich dicht bij huizen, vooral 's winters. Verder is het een zeer talrijke broedvogel van grote tuinen, parken en bossen. Kleine bruine vogel met kenmerkende oranjerode borst en gezicht en een lichte onderbuik. Leeft buiten de broedperiode solitair. Jonge vogels zijn lichtbruin gevlekt. Man en vrouw zien er hetzelfde uit.

Het knuffelgehalte van dit vogeltje is erg hoog. Er is bijna geen kerstkaart te koop of dit vogeltje kijkt je parmantig aan. De grote ogen en de opvallende oranje/rode borst brengen bij veel mensen vertedering teweeg. Toch is de roodborst niet zo'n lief vogeltje. Hij kan een uiterst opgewonden standje zijn en flink agressief tekeer gaan, wanneer zijn territorium wordt geschonden door soortgenoten. Niet zelden legt een van de rivalen het loodje. Dit is iets bijzonders, omdat het maar heel weinig in de natuur voor komt dat soortgenoten elkaar te lijf gaan tot de dood er op volgt. Het is eens uitgezocht dat tien procent van de oudere vogels dood gaan bij het verdedigen van hun gebied.


In het broedseizoen tamelijk onopvallend, daarbuiten in park en tuin soms zeer tam en opzichtig aanwezig. Een van de weinige vogels die eigenlijk het gehele jaar door zingt, vooral in de schemering. Hoor je een sprankelend helder liedje, wat je een beetje aan een klaterende waterval doet denken, dan is dit zeker de roodborst. Meestal is hij laag bij de grond te vinden.