zaterdag 23 juni 2018

Het Groot populierenhaantje

Vanmorgen ging ik naar Netersel om de graskanten aan de perceelgrens bij te maaien. Eerst heb ik met mijn Coolpix compactcamera wat foto's gemaakt van kleine insecten die op de distels en de populieren zaailingen zaten. Daarna heb ik het gras gemaaid en de distels en een paar jonge populieren gespaard. Op de blaadjes van de populieren zaten een paar kevertjes, genaamd 'Groot populierenhaantje'.

De grote populierenhaan zat op de blaadjes van een jonge populier.

De grote populierenhaan (Chrysomela populi) is een kever uit de familie bladhaantjes (Chrysomelidae). Dit relatief grote bladhaantje is te zien van april tot augustus, en te herkennen aan de meestal scharlakenrode dekschilden; de rest van het lichaam is zwart. De dekschilden kunnen ook wat bruiner of geler van kleur zijn, vooral pas uit de pop gekropen exemplaren zijn lichter; dode (opgezette) exemplaren kleuren bruin.

Vanwege de ronde vorm en het bolle schild lijkt deze soort op een van de lieveheersbeestjes, maar hij mist altijd de stippen en wordt iets groter, tot 13 millimeter. Ook is het schild iets langwerpiger en zijn kop en borststuk duidelijker gescheiden. Er is nog een overeenkomst met lieveheersbeestjes; bij verstoring wordt een bittere en smerig ruikende vloeistof afgescheiden die vijanden zoals vogels moet verjagen. Het populierenhaantje leeft op de populier en de wilg, ook aanverwante soorten zoals ratelpopulier en zwarte populier. Zowel de larve als kever leeft van de bladeren die weggeknaagd worden, en bij voorkeur de frisse jonge blaadjes.


De kleur van de larve is wit tot witgeel met rijen ronde zwarte vlekjes over het hele lijf, een cilindrische, rupsachtige vorm en een zwarte kop. Ook de larve kan een smerige stof afscheiden en leeft vaak op de onderzijde van bladeren ter beschutting. De volwassen kever overwintert om in april weer tevoorschijn te komen. In grote delen van Europa is deze soort zeer algemeen, ook in Nederland en Belgiƫ.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten