vrijdag 29 juni 2018

Gewone pantserjuffer (volwassen man)

Vanmorgen fotografeerde in ik op de Neterselse Heide een Gewone pantserjuffer man. De Gewone pantserjuffer die ik maandag fotografeerde was een jonge man. Deze lijkt sterk op het vrouwtje, maar aan het einde van het achterlijf heeft het vrouwtje een ringvormige legboor. Het mannetje heeft een tang.

Gewone pantserjuffer (volwassen man)

De gewone pantserjuffer (Lestes sponsa) is een 3,5 tot 3,9 cm grote Europese libel uit de groep van de pantserjuffers die ook in België en Nederland nog algemeen voorkomt. De soort komt voor in vegetatierijke stilstaande wateren. De gewone pantserjuffer heeft alle kenmerken van de familie. Het lichaam is donker- tot kopergroen met een opvallende metaalglans. Het pterostigma is zo lang als twee onderliggende cellen en donkerbruin. Volwassen mannetjes hebben een blauwe verkleuring (berijping) op de eerste twee en laatste twee achterlijfsegmenten. De bovenste achterlijfaanhangsels van de mannetjes zijn lang en tangvormig, de onderste bijna even lang en recht. De vrouwtjes hebben een relatief kleine legboor die niet voorbij het laatste achterlijfsegment uitsteekt.

In zithouding houden gewone pantserjuffers hun vleugels half gespreid, in tegenstelling tot andere juffers.

Foto boven; Jonge niet uitgekleurde man, foto links en rechts onder; volwassen man.

De eieren worden afgezet in stengels van oeverplanten. De dieren vormen meestal een tandem voor de paring en de eileg. Het vrouwtje boort met haar legboor gaatjes in de stengel, en plaatst vervolgens in ieder gaatje een eitje.