zaterdag 2 juni 2018

Gewone Kameleonspin - krabspin

Vanmorgen zag ik in Netersel een Gewone Kameleonspin (Misumena vatia). Het is een van de vele krabspinnen die er bestaan. De gewone kameleonspin is een goed gecamoufleerde spin, die zijn kleur aanpast aan de omgeving om niet op te vallen en aan de vogels te ontsnappen.

De gewone kameleonspin kan veel verschillende kleuren aannemen. (foto's: Nikon Coolpix S9900)

De gewone kameleonspin behoort tot de familie van de krabspinnen. Dat zijn "afwachtende jagers" die geen web weven, maar vaak urenlang roerloos zitten te wachten tot een prooi dicht genoeg genaderd is, om dan toe te slaan en direct hun gif te injecteren. Krabspinnen maken bij het bijten kleine gaatjes in de prooi. Daardoor zuigen ze het insect leeg zodat er na de maaltijd enkel nog een leeg omhulsel overblijft.


Kameleonspinnen kunnen in kleur variƫren tussen wit en geel, vandaar hun naam. De kleurverandering wordt mogelijk veroorzaakt door een vloeibaar geel pigment in de buitenste cellaag van het lichaam. In een witte omgeving wordt het gele pigment naar diepere cellagen verplaatst, zodat de binnenste laag, die gevuld is met het witte guanine, zichtbaar wordt. Als de spin lang in een witte omgeving verblijft, wordt het gele pigment op een bepaald moment afgebroken. Het zal de spin daarna relatief veel tijd kosten om weer geel te kleuren, omdat het pigment dan opnieuw aangemaakt moet worden. De kleurverandering van wit naar geel duurt dan 10 tot 25 dagen, terwijl van geel naar wit maar 6 dagen duurt. De gele pigmenten staan bekend als kynurenine en 3-hydroxykynurenine. De vrouwtjes kunnen 10 mm lang worden, terwijl de mannetjes niet langer dan 5 mm worden.

De gewone kameleonspin werd in 2006 verkozen tot 'Europese Spin van het jaar’.