vrijdag 19 april 2019

Dennenboom als spechtenhotel

Spechten hakken elk jaar een nieuwe holte in en boom om daarin een nest nakomelingen groot te brengen. Ondanks dat ze zelden een oude holte gebruiken, gebruiken ze wel vaak de zelfde boom en er een nieuwe nestholte in uit te hakken. Achter op het gebied van de Neterselse Heide zag ik een boom waar twaalf nestholtes in uitgehakt waren.

Met 12 holtes, moet dit wel een geschikt plek, en geschikte boom zijn. Een van de holtes wordt momenteel gebruikt door de Grote bonte specht.

Een oude, dode stam dient als spechtenhotel. Niets wordt zo gerecycled als in de natuur. Jonge bomen worden oud. Oude bomen sterven op enig moment en worden daarna vaak in gebruik benomen door diverse spechten. De Grote bonte specht kiest vaak voor een dode berk of een dode den. De groene specht voornamelijk naaldbomen en Amerikaanse eik. en de Zwarte specht Beuk en Amerikaanse eik. Als de dode boom in een ver gevorderd stadium van ontbinding is geraakt, zitten die boomstammen ook vol met insectenlarven. De spechten hakken die uit en eten ze op of voeden ze aan hun altijd hongerige jonge kroost. Puur eiwitten, energie om te groeien en sterk te worden.

Van boven tot onder, het ene gat na de andere.