maandag 15 april 2019

De dagelijkse veren verzorging bij vogels

Vandaag was werd het weer iets warmer en de zon liet zich weer zien. Dat merk je direct aan het gedrag van de vogels. Ze zijn weer actiever, en hebben wer zin in een bad. Baden hoeft per definitie niet per se in het water. Mussen, b.v. baden vaak in droog stoffig zand. De meeste hoeden wel van gespetter in het water. Zo spoelen ze parasieten en stof weg uit hun verenpakket. Na het baden moeten de veren gladgestreken worden, en ingevet. Dat vet halen ze uit een klier, vlak bij het stuitje.

Vogels houden wel van gespetter tijdens het baden.

Ook als het wat minder warm en regenachtig is blijven de vogels op het water af komen. Het baden heeft ook als doel om de parasieten uit hun vacht te spoelen. Baden kunnen de vogels, die iets verder weg zitten, ook op andere plaatsen dan in de vijver bij de fotohut. Door de regen van de afgelopen dagen zijn er overal plassen water achtergebleven waar vogels in kunnen baden. Zodra het weer droger wordt en die regenplassen opdrogen komt de vijver weer in beeld bij de vogels van weleer. Dat was ook mijn troef tijdens de warme dagen van de voorbije weken.


Uit onderzoek is gebleken dat vet uit de stuitklier ook andere functies kan vervullen. Bij sommige vogelsoorten geeft het kleur aan de veren, werkt het bacteriewerend of verspreidt het een geur die roofdieren onaangenaam vinden. Niet alle vogelsoorten hebben een stuitklier. Bij onder meer papegaaiachtigen is de functie van de stuitklier vervangen door de groei van speciale donsveertjes. Deze verpulveren en vormen een waterafstotend poeder op het lichaam van de vogel.

Dus baden vogels ook vaak om zich te ontdoen van o.a. luizen en mijten. Broedvogels en jonge vogels die net het nest hebben verlaten kunnen veel last hebben van parasieten. Broedvogels zitten veel op hun nest en dat is een ideale plaats voor ongedierte. Jonge vogels die al een paar weken op het nest verblijven kunnen om die zelfde reden een aantal parasieten in hun verenpak verzameld hebben. Zodra die het nest verlaten en al een beetje kunnen vliegen worden deze jonge vogels door hun ouders mee naar het water genomen voor een flinke wasbeurt. Als het al lang droog is en er weinig badwater te vinden is zijn ze vaak aangewezen op de helpende hand van de mens. Vijvertjes of waterschaaltjes in de tuinen brengen dan uitkomst. Daar zijn de vogels blij mee.

Wil je vogels in je tuin, dan helpt een schaaltje water daar al aan mee. Strooi daar ook nog wat (wildzang) voer bij en de kans is groot dat je vogels in de tuin krijgt.