dinsdag 30 april 2019

De Bonte Vliegenvanger neemt en bad

Vanmorgen heb ik lang zitten wachten voordat ik vogels bij mijn vogelhut kreeg. Meestal komen de meesjes als eerste nadat ik vers voer heb gestrooid. Zelfs die bleven lang weg. Het is mij al meer opgevallen dat vogels niet zo actief zijn als het bewolkt is, en zeker niet als het regenachtig is. Als de zon schijnt zijn ze er als de kippen bij als ik voer heb gestrooid. Dat voer werd vanmorgen alleen door de Rode eekhoorn gebruikt. Een Zwartkop vrouwtje kwam baden, maar was daarna weer snel verdwenen. Even later kwam de Bonte vliegenvanger. Mijn dag kon niet meer kapot.

Bonte Vliegenvanger - man

De Bonte Vliegenvanger (Ficedula hypoleuca) dankt zijn naam omdat ze net als andere vliegenvangers, vliegjes vangen. Daarmee is het meteen duidelijk dat het insecteneters zijn. Vanaf een zitpost maken ze korte vluchten achter vliegende insecten aan, en vangen deze in volle vlucht.

Een uitgebreid bad. Alle parasieten en vuil moet uit de vacht.

De bonte vliegenvanger is een kleine zangvogel (± 13 centimeter, 9-15 gram) uit de familie van de vliegenvangers (Muscicapidae). Het is een van de vier soorten zwart-witte vliegenvangers die in het westers Palearctisch gebied voorkomt. De bonte vliegenvanger bouwt zijn nest meestal in holtes, bij voorkeur in eiken. Bij de bonte vliegenvanger is polygynie gebruikelijk, waarbij het mannetje niet in de onmiddellijke omgeving een tweede vrouwtje tracht te veroveren. Na de paringen gaat het mannetje terug naar het eerste vrouwtje en helpt met het voeden van de jongen.

De Bonte Vliegenvanger wordt vooral aangetroffen in half open loof- en gemengde bossen met een gevarieerde structuur. Het meest in het zuiden en oosten van Nederland. Ze eten insecten zoals vliegen, muggen, vlinders en libellen, maar ook oorwurmen en sprinkhanen. Vanaf een zitpost maken bonte vliegenvangers korte vluchten achter vliegende insecten aan, en vangen deze in volle vlucht.

Na het bad moeten de veren gladgestreken worden. Ook wordt er talg uit de stuitklier over de veertjes gestreken.

Veren zijn erg belangrijk voor vogels en hebben meerdere functies zoals vliegen, isolatie, camouflage of pronken en het afstoten van water. Vogels zijn er dan ook zuinig op en poetsen hun veren uitvoerig. Tijdens het poetsen worden stof, vuil en parasieten verwijderd. Vervolgens wordt het verenkleed ingevet of geolied, zodat de veren flexibel en waterafstotend blijven. Deze ‘wax’ is afkomstig van een klier bij de staart.

Rond de eeuwwisseling werd het aantal broedparen van de bonte vliegenvanger berekend op ongeveer 14.000 tot 18.000 paren. Doordat ze veel gebruik maken van nestkasten, was dat een tamelijk betrouwbare indruk van de populatie. In de laatste tien jaar zit de soort weer in de lift en namen de aantallen toe.