dinsdag 30 april 2019

Altijd mooi om de Rode Eekhoorn te zien

Altijd weer mooi om de Rode Eekhoorn te zien in onze parktuin. Het is altijd afwachten wat je voor de lens krijgt als je in de fotohut post vat om wat foto's te maken van, het liefst bijzondere vogels. Vanmorgen BEGON anders, de Rode Eekhoorn. Sinds oktober 2016, toen ik de fotohut bouwden, heb ik de eekhoorn daar eg vaak keer gezien. Vanmorgen verscheen de eekhoorn twee keer om wat te eten en drinken bij de vogel-fotohut zat vanmorgen een eekhoorn.

De Rode eekhoorn of Gewone eekhoorn (Sciurus vulgaris) is van oorsprong de Europese eekhoorn

De gewone eekhoorn is de bekende roodachtige eekhoorn met de grote pluimstaart en pluimpjes aan de oren die regelmatig in een Nederlands bos te zien is. Een gewone eekhoorn bouwt meestal verscheidene nesten hoog in de bomen. Deze nesten worden gebouwd van takken, boombast, bladeren en mos. In de winter brengen eekhoorns het grootste deel van de dag en nacht in hun winternest door en komen ze slechts af en toe naar buiten om wat eten te halen. In de herfst hebben ze daarvoor op een groot aantal plekken voedselvoorraden verstopt. In de zomer gebruiken ze hun nesten ook intensief. Bijvoorbeeld om jongen te krijgen en te schuilen voor regen of warmte.

De eekhoorn, ook Rode eekhoorn of Gewone eekhoorn (Sciurus vulgaris) genaamd is de in Europa meest voorkomende eekhoorn. De eekhoorn is 20 tot 28 centimeter lang en 250 tot 350 gram zwaar. De borstelige pluimstaart is van 15 tot 20 centimeter lang. Het is een omnivoor, die tot de knaagdieren behoort.


De eekhoorn voedt zich met name met plantaardig materiaal als noten en zaden van sparren en pijnbomen. Verder eten ze knoppen, paddenstoelen, stukken boomschors, en soms dierlijk materiaal, als insecten, eieren en zelfs jonge vogels. Ook eten ze aarde om mineralen binnen te krijgen. De eekhoorn eet dagelijks vijf procent van zijn lichaamsgewicht aan voedsel. Net als veel andere knaagdieren leggen eekhoorns wintervoorraden aan. De eekhoorn is een dagdier, dat zich meestal vlak na zonsopgang al laat zien. Ze zijn voornamelijk na zonsopgang en vlak voor zonsondergang actief.