donderdag 3 januari 2019

lllosporiopsis christiansenii, korstmosparasiet

lllosporiopsis christiansenii is een korstmosparasiet. Deze groeit op de Belevensche Heide op Kapjesvingermos (Physcia adscendens). lllosporiopsis christiansenii is klein (0.5-1.5 mm) en zeldzaam. Ik vond deze vanmorgen in Reusel op de Belevensche heide, aan het Beleven.

Het lllosporiopsis christiansenii groeit op Kapjesvingermos

lllosporiopsis christiansenii is een parasitaire soort op Physcia-soorten. Hoewel er geen officiƫle Nederlandse naam voor bestaat, wordt het wel eens 'Lipstickmos' genoemd. Vruchtlichamen knalroze, kussenvormig, meestal op soralen van Physcia tenella op vrijstaande bomen waarop de gastheer in grote grote hoeveelheden groeit. Hij behoort echter tot de basis. Het produceert veel meer solide, lichtroze coronale sclerose op de dode en afstervende delen van de thallus van de gastheer.

Hoewel deze soort in vele database wordt ingedeeld als Korstmos, zou je het eerder indelen bij de zwammen, het is namelijk een schimmel. Een van de kenners op de Facebook groep - Mossen & Korstmossen omschrijft het als, "Het zou i.d.d. eerder gepast zijn als mycologen zich hier over ontfermde. Maar aangezien de kloof tussen mycologen en lichenologen toch wel groot kan zijn... Ontfermen lichenologen zich meer rond het bestuderen van deze parasitaire schimmels op hun gelicheniseerde schimmels (korstmossen/lichenen). Databanken zoals waarnemingen lopen ook wel eens tegen beperkingen op (taxonomisch gezien, gewoonte/traditie, etc). Dus het is zeker allemaal niet zo voor de hand liggend. Met andere woorden, ja, het behoort eerder tot de zwammen."

lllosporiopsis christiansenii komt voor in stikstofrijke omstandigheden. De verspreidingskaart toont de plaatsen waar de soort is waargenomen.

Deze vorm is de anamorf (aseksuele fase) van deze soort. Het seksuele stadium is nog onbekend. Het ontwikkelt kleine hopen gal-als, 0.5-1.5 mm overdwars (sporodochia), die massa's van conidia, helder roze tot fuschia-rood bevatten. Conidia zijn gerangschikt in spiralen (helicosporen) en verschijnen als worstjes in gevouwen rijen op een schaal. Zeldzaam in ons prospectiegebied (of op zijn minst ingetogen), op Physcia en met name op Physcia adscendens, maar ook op andere korstmossen.

Niet te verwarren met Marchandiomyces corallinus minder roze en gemaakt van minuscule bollen en vooral met Marchandiomyces aurantiacus , meer oranje, omgeven door een roze necrotische zone en verstoken van helicosporen.

lllosporiopsis christiansenii (B. L. Brady & D. Hawksw.) D. Hawksw.
Soortgroep: Mossen en korstmossen
Familie: Korstmossen
Genus: Illosporiopsis
Status: inheems
Soort Zeldzaamheid: Zeldzaam