maandag 21 januari 2019

Totale maansverduistering met bloedmaan

De maan kleurde maandagochtend vroeg bloedrood, door een zeldzame totale maansverduistering. Om 04:00 uur ben ik uit bed gegaan en heb het gehele proces gevolgd. Het hoogtepunt, met de bloedmaan was om 06.15 uur. Daarna was het wachten in de 7 graden vrieskou.

Het hoogtepunt, met de bloedmaan was om 06.15 uur. Deze foto is minder scherp doordat het te donker werd om goed scherp te kunnen stellen.

Om 04:30 begon het schouwspel. Langzaam trok de schaduw van de aarde over de maan. Rond 05:45 was de maan volledig bedekt door de schaduw van de aarde en kleurde de maan donker rood. Rood zonlicht dat langs de aarde scheert en wordt afgebogen door de aardatmosfeer valt nog wel op de maan, waardoor ze een rode gloed krijgt. Die rode maan wordt Bloedmaan genoemd.Om 06:45 uur trok de schaduw naar de onderkant weer weg. Aan de bovenkant werd de maan weer direct verlicht door de zon. Omdat de maan vannacht op de relatief kortste afstand tot de aarde stond, en daardoor de maximale grootte bereikte, is het dan een Superbloedmaan. Om 08:00 uur was de maan weer schaduwvrij en geheel rond.


Een maansverduistering gebeurt als de aarde precies tussen de zon en de maan in komt. De maan kleurt rood omdat er alleen nog een beetje zonlicht via de aardatmosfeer de maan bereikt. Doordat er weinig bewolking was, was de maan in grote delen van het land goed te zien.

Het duurt tot 20 december 2029 voordat er hier weer een totale maansverduistering van begin tot eind te volgen is.NASA | Inzicht in maansverduisteringen