Een waterige rode zonsopkomst. "Morgenrood, water in de sloot', luidt het spreekwoord. En ja, tegen 11 uur begon het te sneeuwen.
Hoe zit het ook alweer met morgenrood; "mooi weer aan boord", of "water in de sloot"?
Onder morgenrood verstaat men de roodachtige kleuren die ongeveer vanaf een half uur voor zonsopgang aan de oostelijke hemel verschijnen. Deze kleuren bij zonsopgang en -ondergang hangen samen met de lange weg die het stralen van de lage zon door de atmosfeer aflegt. Het zonlicht wordt tijdens deze lange route verstrooid en gebroken door stofdeeltjes of waterdamp. Daardoor wordt het van nature witte zonlicht ontleed in verschillende kleuren. Het rode licht wordt het minst verstrooid en blijft vaak zichtbaar.
's Ochtends zweeft er meestal nog niet zoveel stof in de lucht. Is de lucht dan rood dan wijst dat in de regel op waterdamp en een hoge luchtvochtigheid. Vandaar de oude weerspreuk "Morgenrood, water in de sloot".
Een van de vennen in het gebied. Het ijs was aan aangegroeid tot ongeveer 10 cm.
Het water in het ven, 200 meter lang en 25 meter breed, was bevroren. Spiegelglad, zwart ijs, en rimpelvrij. Ik kon aan de planten die in het water stonden, dat het ijs ongeveer 10 cm dik is. Het was zo glad dat ik met mijn laarzen alleen maar over het ijs liep waar ook een beetje gras of bunt groeiden. De zolen van mijn laarzen bieden geen enkele grip, waardoor een uitglijder snel gemaakt is.
Bij "Herberg in het wilde zwijn" kun je de auto parkeren, en in de herberg kun je terecht voor een kop koffie.
De vele wandelroutes die langs de herberg lopen maakt deze locatie een ideale plaats om de auto te parkeren en als startpunt te kiezen voor een natuurwandeling. Het gebied grenst aan de Belgische Grens (Postel), op enkele meters van het voormalige jachthuis waar de grenspaal met kogelgaten uit de tweede wereldoorlog te bewonderen is. In de vele hectare natuur die rond de herberg liggen wonen en broeden talloze vogelsoorten waaronder zeldzame vogels zoals haviken, buizerds, boomvalken en uilen. Amfibieƫn en reptielen leven voornamelijk op de heideterreinen. Daarnaast heeft een scala van zoogdieren hier een vaste verblijfplaats, bijvoorbeeld konijnen, wezels, eekhoorntjes, reen en uiteraard wilde zwijnen.
Net voorbij "Herberg in het wilde zwijn" passeer je de grensovergang naar het Belgische Postel.