donderdag 31 januari 2019

Sneeuwwandeling in de mist

Vanmorgen hadden we in Noord Brabant voor de tweede keer weer Sneeuw. Jammer dat januari mistig afsloot. De komende nacht trekt volgens er Weerplaza weer een storing met veel bewolking en lichte sneeuw van zuid naar noord over land. In de zuidelijke provincies wordt 2 tot 4 cm verwacht. In het noordwesten valt de minste hoeveelheid sneeuw.

Licht besneeuwde zandwegen en velden, gehuld in de mist.

De laatste dagen van januari verliepen koud met sneeuw en gladheid. De 30-daagse verwachting geeft enig inzicht hoe de eerste weken van februari van start gaan. Hoe lang blijft de koude en onbestendige lucht in ons land?

De verwachting laat begin februari de koude lucht geleidelijk verdwijnen. Vrijdag 1 februari en in het weekend van de maand is de temperatuur hoger. De maxima en minima liggen dan rond de normale waarde; overdag wordt het 5 of 6 graden en in de nacht en vroege ochtend koelt het af naar rond het vriespunt.

Daarbij is het nog erg wisselvallig rond een lagedrukgebied. Het lagedrukgebied trekt in het eerste weekend februari van Frankrijk naar Scandinavië. Diverse buien komen in ons land voor, maar de grootste kans op sneeuw is er zaterdag vooral voor het noordoostelijk deel van ons land. Zondag is de atmosfeer op enige hoogte koud genoeg voor korrelhagel of natte sneeuw, maar dat kunnen ook regenbuien zijn.

In het bos lag niet veel sneeuw, ook het gras was nog zichtbaar onder de sneeuw.

De eerste helft van januari was veelal aan de zachte kant. Slechts op twee dagen kwam het kwik in de nacht dichtbij of net iets onder het vriespunt. De tweede helft van januari hebben we juist veel koude dagen gehad met op 22, 23 en 24 januari zelfs drie ijsdagen(een dag waarbij de temperatuur een heel etmaal onder nul blijft) op rij. Ondanks de kou in de tweede helft van januari gaat de eerste maand van het jaar 2019 met een gemiddelde temperatuur van 3,7 graden in de boeken als vrij zacht. Normaal ligt de gemiddelde temperatuur in januari op 3,1 graden. De hoogste temperatuur is geregistreerd op 7 januari, 10,2 graden.

In het weerstation van Eindhoven is er in de hele maand 70 mm neerslag gevallen, wat precies het doorsnee gemiddelde is van de januari maand. Op 13 januari viel de meeste neerslag, 12,2 mm, toen trokken forse winterse buien over ons land. Op 28 januari viel 10 mm. In de laatste week van januari zijn er twee sneeuwdagen geweest. Op 22 en 30 januari is op uitgebreide schaal sneeuw gevallen. Er is 1 tot 9 cm gemeten.

Het totaal scheen de zon 58 uur. Dat is vier uur minder dan gebruikelijk en daarmee is de januari van dit jaar iets te somber geweest. Echter van 18 tot en met 21 januari is het stralend weer geweest. Ook was het toen behoorlijk koud. De koudste nacht van de winter tot nu toe vond plaats op 21 januari, met een minimum van -8,1 graden. Menig een profiteerde van de heldere nacht om de volledige maansverduistering gade te slaan.


Ook vanmorgen zag ik weer voetsporen van de Vos. Langs de kanten van de visvijver van Lage Mierde, dicht bij de grens met Netersel waren afdrukken in de sneeuw te zien. De pootafdrukken zijn eenvoudig te onderscheiden van het spoor van een hond. Trek je een verbindingslijn langs de bovenkant van de buitenste teenkussentjes, dan valt deze achter de voorste twee teenkussentjes. Bij een hond loopt deze lijn juist over deze kussentjes.

Vossen zijn van nature schuwe dieren die zich niet snel laten zien, maar je kan het lot natuurlijk wel een handje helpen. Het territorium van de vos bestaat uit een aantal vaste plekken waar hij jaagt, slaapt, drinkt e.d. en deze zijn verbonden door allerlei paadjes. Loop je door zo’n gebied, dan kan je de aanwezigheid van een vos bespeuren doordat het dier uitwerpselen, urine en aangevreten prooien achterlaat. Ruik je een penetrante lucht, dan is de kans groot dat de vos daar recentelijk zijn territorium heeft afgebakend.