woensdag 16 januari 2019

Klein oorzwammetje (Crepidotus epibryus)

Tijdens een wandeling door de bossen van Witrijt - Bergeijk zag ik enkele afgevallen takken met daarop hele kleine en iets grotere Oorzwammetjes. Ze lijken op de Dennenschepzwam, maar waar de schelpvorm half-rond is zijn deze helemaal rond geplooid. De kaart meldingsblokken die Waarneming.nl hanteert zijn anders ingeddeld, daar het het "Bladel - Boswachterij De Kempen".

Takken met Klein oorzwammetje (Crepidotus epibryus) lagen langs de paden in de berm.

Het oorzwammetje is een klein schelpvormig paddenstoeltje dat je algemeen aantreft op dode takjes in het bos. De hoed is maar 0,5 tot 3 centimeter groot. Vaak groeien er vele bij elkaar, wat dan weer helpt bij het zoeken naar dit leuke zwammetje. In zo’n groepje vind je allerlei stadia van ontwikkeling bij elkaar, van klein tot groot.

De kleur kan variĆ«ren, van wit tot geelwit van boven, aan de onderzijde kan de kleur wit of bruinachtig bege zijn. De latijnse naam “variabilis” wijst op deze gevarieerdheid in kleur. Er bestaan meerdere soorten die erg op elkaar lijken, maar het witte oorzwammetje is daarvan het meest algemeen. Het hoedje kan er van boven wat viltig of wollig uitzien. De lamellen aan de onderkant staan wijd uiteen.


Oecologie
Saprotroof, witrot veroorzakend, op mossen, bladeren van grassen en kruiden en op takjes van loofhout in loofbossen, struwelen, parken en mosrijke, schrale graslanden.

De Verspreidingsatlas kent in totaal 421 adlasblokken (vindplaatsen). De verspreiding is matig algemeen in het gehele land.