maandag 28 januari 2019

Meer sneeuw verwacht de komende dagen

De winter is nog niet voorbij, zo meldt Weerplaza.nl vanmorgen. De komende dagen krijgen we regelmatig te maken met gladheid op de wegen. De ene keer door vorst, de andere keer door sneeuwval. Komende nacht kan het glad worden door bevriezing, dinsdagavond en woensdag is er kans op sneeuw.

Sneeuw bedekt de bomen, struiken en de paden.

Vandaag is er in vrijwel heel ons land neerslag gevallen. Vanavond en vannacht komen er opklaringen voor, waardoor met name landinwaarts de temperatuur tot onder nul kan dalen. Dinsdag overdag is het wisselend bewolkt, maar er vallen ook een aantal winterse buien. In zo'n winterse bui daalt de temperatuur tijdelijk naar +1 graad en kan het glad worden door hagel of korte tijd (natte) sneeuw. Dinsdagavond neemt vanuit het zuiden de bewolking toe als een lagedrukgebied richting ons land trekt. Vooral in de zuidelijke helft, met de nadruk op het zuidwesten van het land, kan er 's avonds enige tijd natte sneeuw, mogelijk ook sneeuw vallen. Bij aanhoudende en vrij intensieve sneeuwval kan het regionaal wit worden.

Woensdag mogelijk op grote schaal sneeuwval

Een lagedrukgebied trekt woensdag vanuit Noordoost-Frankrijk noordwaarts over de oostelijke helft van ons land. Vanuit het zuidoosten valt op steeds meer plaatsen neerslag. Vooral de oostelijke helft krijgt woensdag een langere tijd met neerslag te maken. De neerslag valt op de meeste plaatsen in de vorm van natte sneeuw of sneeuw. Vooral in het zuidoosten, midden en oosten kan een sneeuwdek ontstaan. Op grote schaal valt 1 tot 3 cm sneeuw, regionaal kan meer dan 5 cm vallen. Pas woensdag in de namiddag en avond wordt het vanuit het zuiden geleidelijk droog, maar zowel in de ochtend als in de avond hebben te maken met sneeuwval. Toch is de exacte koers van het lagedrukgebied allesbepalend. Bij een meer oostelijke koers valt de meeste sneeuw in West-Duitsland en bij een meer westelijke koers krijgt vooral de Randstad met sneeuwval te maken.

Sneeuwkansen en gladheid verdwijnen voorlopig niet

De kans op sneeuwval blijft ook na woensdag nog aanwezig. De strijd tussen koude lucht vanaf het Europese Continent en de zachte lucht vanaf de Atlantische Oceaan blijft zich boven ons land afspelen. Donderdag later op de dag trekt vanuit het zuiden een volgende storing ons land binnen. Mogelijk valt er dan eerst sneeuw, later overgaand in regen en/of natte sneeuw. Ook in het weekend zorgen storingen voor neerslag, mogelijk opnieuw in de vorm van sneeuw.

Ook vriest het 's nachts op veel plaatsen licht de komende nachten. Na neerslag kan dit dus 's ochtends lokaal gladheid opleveren door bevriezing van natte weggedeelten.