woensdag 23 januari 2019

Wandelen door de besneeuwde Pals

Vanmorgen ging ik voor een wandeling terug naar een deel van de Pals in Bladel, grenzend achter "Herberg in het wilde zwijn" (Witrijt-Bergeijk) en de Kaasboerin (Postel). Het gebied is eigenlijk het Natuurreservaat De Goorloop, maar dat ligt binnen De Pals. Gisteren begon het te sneeuwen toen ik naar huis ging. Vanmorgen was alles bedekt met enkele centimeters sneeuw. In het 508 ha. grootte bosgebied komen de laatste jaren veel Wilde zwijnen voor, waar veel voetsporen van terug te vinden waren in de verse sneeuw.

Sneeuw bedekt de bomen, struiken en de paden.

De ochtendspits viel vanmorgen erg mee, na de sneeuwbuien die gisteren middag over Nederland trok. Vannacht is er in de Brabantse Kempen geen sneeuw meer gevallen. Wel ging het harder vriezen, waardoor de sneeuw er vanmorgen schitterde in het zonlicht, toen de zon eenmaal door de bewolking was gebroken. De wandeling door de sneeuw was weer genieten. De tijd vliegt dan voorbij. Toen ik weer bij de auto terug was bleek ik meer dan 8 kilometer gewandeld te hebben.

Het gebied wordt beheerd door Staatsbosbeheer.

Twee wroetplaatsen van Wilde zwijnen.

Foto links; voetsporen van een Wild zwijn, foto rechts; voetsporen van een Vos.

Die wandelaar op de foto, werd door de camera gespot in de Pals.

Bij "Herberg in het wilde zwijn" kun je de auto parkeren, en in de herberg kun je terecht voor een kop koffie.

De vele wandelroutes die langs de herberg lopen, maakt deze locatie een ideale plaats om de auto te parkeren en als startpunt te kiezen voor een natuurwandeling. Het gebied grenst aan de Belgische Grens (Postel), op enkele meters van het voormalige jachthuis waar de grenspaal met kogelgaten uit de tweede wereldoorlog te bewonderen is. In de  vele hectare natuur die rond de herberg liggen wonen en broeden talloze vogelsoorten waaronder zeldzame vogels zoals haviken, buizerds, boomvalken en uilen. AmfibieĆ«n en reptielen leven voornamelijk op de heideterreinen. Daarnaast heeft een scala van zoogdieren hier een vaste verblijfplaats, bijvoorbeeld konijnen, wezels, eekhoorntjes, reen en uiteraard wilde zwijnen.