vrijdag 17 augustus 2018

Molen Bakkerijmuseum Luyksgestel

De Grenswachter is de naam van een ronde stenen korenmolen te Luyksgestel die in 1891 werd gebouwd. Het is een beltmolen. Op deze plaats stond in 1644 al een standerdmolen. Deze brandde echter af in 1889. De laatste molenaar van de standerdmolen hield wel van een borrel. Of dit de oorzaak was dat hij ernstig in het krijt stond bij graanhandelaar Goossens uit Eindhoven is niet bekend, maar feit is dat hij na het afbranden van de standerdmolen geen geld had om een nieuwe te bouwen. Goossens werd daardoor eigenaar van de grond, en liet daarop een stenen molen bouwen.


In 1892 kwam de molen in bezit van de familie Van Grootel (eerst, tot 1925, Willem van Grootel, daarna, tot 1970, Leon van Grootel). Sinds 1970 is de gemeente eigenaar. De laatste eigenaar van de molen in Luyksgestel was Leon van Grootel. De bouw van de molen komt overeen met die van een aantal molens rond Eindhoven uit dezelfde periode. De onderste lagen van het metselwerk zijn van afwijkende baksteen. Blijkbaar werd de molen gebouwd van 'Boomse' steen, terwijl de onderste lagen van veldovensteen zijn gemetseld. Het is mogelijk dat het fundament en een deel boven het maaiveld gemetseld werden van stenen van de penanten van de standerdmolen.

De houten as bestond uit vier segmenten. De askop is ongetwijfeld gegoten door Mercx in Tilburg; waarschijnlijk na 1904. In of kort na de Tweede Wereldoorlog werd een tweedehands Potroede gestoken, die feitelijk te groot was voor de askop. Om deze te kunnen plaatsen zou het wigschot tussen de ashuizen er uit zijn geslagen. Het kleine maar buitengewoon zware aswiel (bovenwiel) zou volgens de vroegere molenaar Cor in 't Veld afkomstig zijn uit Duitsland.

In 1974 en 1975 werd de molen gerestaureerd, na jaren van stilstand en verval en was daarna weer geregeld in bedrijf, in combinatie met een bakkerijmuseum. Molenaar Marinus Feijen is op 14 december 2017 overleden. De molen heeft de status rijksmonument.


Het Bakkerijmuseum aan de Kapellerweg 15 in Luyksgestel viert feest op zaterdag 8 september. Het Kempisch Bakkerijmuseum is na 45 jaar nog steeds springlevend en dat willen ze samen vieren! iedereen mag op die dag komen proeven en beleven. Om het 45-jarig bestaan te vieren is er op zaterdag 8 september 2018 van 11.00 uur tot 16.00 uur van alles te doen aan de Kapellerweg in Luyksgestel.

Meer info op: www.bakkerij-museum.nl