zaterdag 11 augustus 2018

Sprinkhanen, luizen en motten

Kleine beestjes fotografeer je normaal met een macrolens op de camera. Maar, helaas, die heb ik niet. De beestjes in dit artikel zijn klein, erg klein. De sprinkhanen zijn maximaal 19 mm lang, de vlindertjes

De Krasser is er in een grote kleuren variatie.

Het vrouwtje van de krasser is slechts 18 tot 22 mm groot. Het mannetje haalt maximaal 16 mm. De Krasser (Chorthippus parallelus) is een rechtvleugelig insect uit de familie veldsprinkhanen (Acrididae), onderfamilie Gomphocerinae. De kleur is zeer variabel en kan groen, rood, bruin, geel of zelfs paars zijn. De meeste exemplaren zijn groen, met een brede bruine streep van boven op de kop tot over de voorvleugels. De opstaande randen van het halsschild zijn licht gebogen, het halsschild heeft een dwarsgroef. De krasser is meestal kortvleugelig, soms komen langvleugelige exemplaren voor. De vleugels van de mannetjes zijn korter dan het achterlijf, die van de vrouwtjes zijn gedegenereerd tot kleine flapjes. Op de voorvleugel is een chorthippuslobje aanwezig.


De krasser komt in grote delen van Europa voor. Ook in Nederland en Belgiƫ komt de krasser voor en is in Belgiƫ algemeen, in Nederland leeft de krasser vooral op zandgronden in het zuiden en oosten, maar ontbreekt in delen van Noord-Holland, Friesland en Groningen. De krasser is als volwassen insect te zien van juli tot september en is vooral actief tussen negen uur in de ochtend en zeven uur in de avond. De zang bestaat uit een krassend geluid dat ongeveer 1,5 seconden aanhoudt en wordt herhaald.

Bladluis, slechts 2 mm groot.

Links: de Weegbreemot man, rechts de vrouw.

De Weegbreemot (Pyrausta despicata) is een vlinder uit de familie grasmotten (Crambidae). De spanwijdte bedraagt tussen de 14 en 21 millimeter. De vliegtijd loopt van mei tot half september. Per jaar komen twee generatie tot ontwikkeling. De rupsen leven op smalle weegbree en grote weegbree. Ze kunnen daar in grote groepen aan de basis van de bladeren in een spinsel leven.