donderdag 9 augustus 2018

Krasser (Chorthippus parallelus)

Vanmorgen, nog voor de regenbui, wist ik een sprinkhaan te fotograferen. Het is een Krasser, een kleine sprinkhaan die vrij algemeen voor komt. ik zag deze sprinkhaan tijdens het fotograferen van Klokjesgentiaan plantjes op de Neterselse Heide.

Het vrouwtje van de krasser is slechts 18 tot 22 mm groot. Het mannetje haalt maximaal 16 mm.

De Krasser (Chorthippus parallelus) is een rechtvleugelig insect uit de familie veldsprinkhanen (Acrididae), onderfamilie Gomphocerinae. De kleur is zeer variabel en kan groen, rood, bruin, geel of zelfs paars zijn. De meeste exemplaren zijn groen, met een brede bruine streep van boven op de kop tot over de voorvleugels. De opstaande randen van het halsschild zijn licht gebogen, het halsschild heeft een dwarsgroef. De krasser is meestal kortvleugelig, soms komen langvleugelige exemplaren voor. De vleugels van de mannetjes zijn korter dan het achterlijf, die van de vrouwtjes zijn gedegenereerd tot kleine flapjes. Op de voorvleugel is een chorthippuslobje aanwezig. Mannetjes bereiken een lengte van 13 tot 16 millimeter, de vrouwtjes zijn 18 tot 22 mm lang.


De krasser komt in grote delen van Europa voor. Ook in Nederland en Belgiƫ komt de krasser voor en is in Belgiƫ algemeen, in Nederland leeft de krasser vooral op zandgronden in het zuiden en oosten, maar ontbreekt in delen van Noord-Holland, Friesland en Groningen. De krasser is als volwassen insect te zien van juli tot september en is vooral actief tussen negen uur in de ochtend en zeven uur in de avond. De zang bestaat uit een krassend geluid dat ongeveer 1,5 seconden aanhoudt en wordt herhaald.