donderdag 30 augustus 2018

Cartierheide wandelroute Hapert

De Cartierheide in Hapert, tussen de A67 en de Postelseweg (van Eersel naar Postel) is een 172 ha groot natuurgebied. De Cartierheide maakt is onderdeel van het Natuurgebied De Kempen dat in eigendom is van Staatsbosbeheer, die voor de wandelaars een 7 km lange wandelroute heeft uitgezet. De route gaat door het heidegebied, langs vennen, zoals het Pannegoor.

In het gebied groeien onder meer Ronde zonnedauw en Klokjesgentiaan. Reptielen als Gladde slang, Levendbarende hagedis en Hazelworm leven hier. Ook de Heikikker kan men er vinden.

De parkeerplaats aan de Postelseweg, van Eersel naar het Belgische Postel is het startpunt van de wandeling.

Het startpunt van het boswachterspad over de Cartierheide bevindt zich bij de grote parkeerplaats aan de Postelseweg in Eersel. Hier vind je ook een paneel met informatie over de Kempen. Volg de paaltjes met donkerpaarse koppen om de route van 7 kilometer te wandelen. De wandelroute is grotendeels onverhard en bestaat met name uit zandpaden. Verspreid in het gebied staan verschillende banken en zitjes. Honden mogen mee, mits aangelijnd. Reeën spotten gaat het beste zonder hond. Op de Cartierheide vind je niet alleen vergezichten en een gevoel van vrijheid, maar kun je ook verschillende diersoorten tegen het lijf lopen. De kleine parelmoervlinder, boomvalk en zwarte specht vliegen rond en in de zomer zie je de levendbarende hagedis voorbij komen.

Als de zon opkomt of de schemer valt en je heel stil bent, laten de reeën zich zien. De gladde slang sluipt ook rond, al moet je wel heel erg rustig en stil lopen om die langs je pad te ontdekken. Bij het grote ven kijk je uit over het water en zijn bewoners. Hier sta ik het liefst stil. Aan het water heb je een goed zicht op allerlei soorten vogels en watervogels. In het voorjaar en de zomer is het broedseizoen en vind je tijdens je wandeling een grote meeuwenkolonie aan het ven. Augustus heeft zijn eigen schoonheid. Dan kom je voor de bloeiende heide.

Is 7 km niet genoeg, de Cartierheide wandelroute is er ook in een 15 km versie: [PDF Download]

Wie deze pijlen volgt komt langs de mooiste plekjes van de Cartierheide.

De zandpaden doorsnijden de heidevelden die nu in bloei staan.


Aan de noord-oostelijke achterkant gaat het pad naar het Panneven.

De droogteperioden heeft het Panneven voor een groot deel drooggelegd.

Het wandelpad langs het Panneven.

Aan de westkant gaat het over brede paden langs de heide.

Het beukenbos, voor het Laarven. Vanaf hier is het minder dan 1 km tot het eindpunt.