vrijdag 31 augustus 2018

De Pals bos- en heidewandeling

De Pals bos- en heidewandeling staat op papier voor 7,2 km. Ik kwam daar iets over heen, maar ik ben een paar keer van de route afgeweken om een foto te maken van wat daar dichtbij te zien was. De Route start aan het einde van de Pals (straat), net voor het viaduct van de A67. De wandelroute ligt volledig op Haperts grondgebied.

De wandelpaden lopen langs bosranden, door bossen en door heidegebied.

De Pals is een bosgebied dat samen met Kroonvense Heide een oppervlakte heeft van 508 ha. Het maakt tegenwoordig deel uit van Boswachterij De Kempen en is eigendom van Staatsbosbeheer. Er is ook een weg die De Pals heet, en daaraan staat een landhuis van dezelfde naam. Een deel van Pals is aangewezen als bosreservaat. Het bevat bestanden van grove den die uit 1882 stammen. Om een natuurlijk milieu te verkrijgen zijn exotische bomen, met name de Amerikaanse eik, in 2004 verwijderd. In dit gebied vindt men dubbelloof en dalkruid. De rosse vleermuis en de zwarte specht komen er voor.

Een deel van de kaart die bij het vertrekpunt is ingelijst. De rode pijlen volgen en je komt weer terug bij het vertrekpunt.

Na een paar kilometer voor de bossen, komen we uit bij de Cartierheide, waar ik gisteren wandelden.

Hoge, kaarsrechte sparrenbomen en de eerste paddenstoelen (Dennenvoetzwam). 

De meeste wandelpaden liggen er mooi en egaal bij.

Blauwe luchten met stapelwolken, en een spar die de zware voorjaarsstorm niet heeft overleeft.

Deze metalen vogels vliegen over om op Welschap te landen.

Het viaduct over de A67 is de laatste hindernis op de wandelroute. De A67 is een van de drukste wegen in Nederland.