maandag 30 oktober 2017

De Boomklever is een vaste bezoeker

De Boomklever is een standvogel. Zowel in de zomer als in de winter blijft de Boomklever in Nederland. Vanmorgen zat ik te wachten op wat vogels die met de vogeltrek naar hier komen, maar die laten nog even op zich wachten.

De boomklever bij de voederplaats van de fotohut.

Het is dankbaar werk als je het hele jaar door veel aandacht besteed aan het voeren van de vogels en het schoon houden van de vijver. Nu het najaar echt begonnen is en de vogeltrek weer trekvogels naar onze omgeving brengt, is het wachten op de bijzondere soorten. Gisteren toonde ik wat foto's met o.a. de Keep en de Boomklever. Vanmorgen was de Keep niet te zien. De Boomklever wel, zoals elke dag.


De boomklever is een korte, dikke en actieve vogel met een krachtige puntige snavel. Hij is vrijwel in geheel Europa een tamelijk algemene standvogel. De opvallende en helder klinkende roep is vaak de eerste aanwijzing van zijn aanwezigheid. In de winter is hij een geregelde bezoeker van tuinen waarin pinda's worden aangeboden. Opvallend zijn de kleine territoria; meestal niet groter dan 1000 m². In een eenmaal gevestigd territorium blijven ze het hele jaar door en komen er alleen enigszins buiten in de winter, in een tijd van voedselschaarste.