zondag 1 oktober 2017

Jonge opschietende Valse hanenkam

De Valse hanenkam groeit in Netersel in de bossen 'Beemden' genaamd. Tussen het mos komen de nog kleine Valse hanenkam omhoog gekropen.

Jonge uit het mos omhoogkomende Valse hanenkam (Hygrophoropsis aurantiaca)

De valse hanenkam (Hygrophoropsis aurantiaca) behoort ondanks het met lamellen bedekte hymenium tot de orde Boletales. Hij kreeg zijn naam vanwege de verwarring met de hanenkam. De hoed varieert van 2 tot 6 centimeter breed en heeft een lichtgele tot oranje kleur, het oppervlak is droog en voelt viltig aan. De lamellen zijn geel tot oranje gekleurd en gevorkt. Ze lopen vanaf de stengel en zijn meerdere malen gevorkt. De steel heeft ongeveer dezelfde kleur als de hoed en is gedeeltelijk buigzaam. Het vruchtvlees is relatief zacht. De sporen zijn wit, glad en hebben een grootte van 5,5 tot 7 × 3,5 tot 4,5 micron.


De valse hanenkam kan worden gevonden van (soms augustus) september tot november in het naaldbos, waar hij als saprofyt op de grond leeft, maar ook op dood hout groeit. De valse hanenkam is eetbaar, maar heeft weinig voedingswaarde. Bij gevoelige mensen en grote hoeveelheden kan de paddenstoel een opgeblazen gevoel en diarree veroorzaken. De oorzaak hiervan is tot op heden onbekend.